Summerschool 2016 met workshops over historische recepten en zoete wijnen

Gepubliceerd op: 15 juni 2016 16:06

Het programma voor de Summerschool 2016 is rond en staat op de site van Bijzondere Collecties UvA.

Met interessante workshops van Christianne Muusers (30 augustus) over het interpreteren van historische recepten, Mariëlla Beukers (31 augustus) over historische zoete wijnen en Carolina Verhoeven Landskeuken over Conserveren door de eeuwen heen (1 september). Aanmelden kan vanaf nu via de site van Bijzondere Collecties

Van boek naar bord:

het interpreteren van historische recepten Moderne kookboeken geven veel informatie voor de koker: hoeveelheden, kooktijden en oventemperatuur zijn een vereiste, en vrijwel alle handelingen worden beschreven. In oudere recepten ontbreken die gegevens vaak. Wie dergelijke recepten wil bereiden of publiceren moet niet alleen praktische kookervaring hebben, maar ook kunnen interpreteren. Zowel de context van het recept als puur taalkundige zaken zijn belangrijk. De publicatie van historische recepten 8 / 14 is het tweede onderwerp. Hoe ver wijk je af van de oorspronkelijke tekst in je bewerking en moet je die keuzes verantwoorden? Deze workshop is voor wie wil schrijven over historische recepten en voor wie graag uit oudere kookboeken kookt. In het eerste deel vertelt Christianne Muusers over het interpreteren en publiceren van historische recepten aan de hand van voorbeelden. Na de pauze gaan de deelnemers zelf aan de slag met historische recepten. Tot slot krijgen zij een gerecht voorgeschoteld dat is bereid volgens verschillende interpretaties van hetzelfde recept. docent Christianne Muusers datum dinsdag 30 augustus tijd 13.30–16.30 uur locatie Nina van Leerzaal, Bijzondere Collecties, Oude Turfmarkt 129

Historische zoete wijnen:

Anno 2016 zijn droge wijnen de norm. Wie van zoete wijntjes houdt, wordt vaak meewarig aangekeken. Volkomen onterecht! Zoetekauwen staan in een eeuwenoude traditie, en mogen zich in goed gezelschap wanen. Zoete wijnen vormden namelijk eeuwenlang de top van de wijnpiramide. De voorliefde voor droge wijnen deed pas zijn intrede pas vanaf de achttiende eeuw. Helaas worden de grote zoete wijnen van weleer tegenwoordig met uitsterven bedreigd: madeira, malaga, port, sommige types sherry, diverse zoete Franse wijnen. Wat is hier aan de hand? Waarom waren die zoete wijnen vroeger zo populair? En hoe maakte en maak je eigenlijk zoete wijn? Wat is het verschil met droge wijn? Na een inleiding over wijn maken in heden en verleden en een rondreis door een aantal eeuwen wijngeschiedenis gaan we aan de hand van diverse teksten op zoek naar zoete wijnen en hun waardering en naar uitspraken over smaak en smaakverandering. En we gaan proeven. Zoet, uiteraard. docent Mariëlla Beukers datum woensdag 31 augustus tijd 13.30–16.30 uur locatie Nina van Leerzaal, Bijzondere Collecties, Oude Turfmarkt 129

 

 

Conserveren door de eeuwen heen:

Onvergetelijke tradities, fabels en feiten over het bewaren van voeding Waar mensen leven wordt gegeten. Veel is er geschreven over wat er zoal ter tafel kwam, weinig hoe het vanuit het veld op tafel kwam en hoe het werd bewaard. Bodemvondsten vertellen hoe en wat er geconserveerd werd. Immers, op bijzondere dagen – bij geboorte, doop, trouw en rouw – of feestdagen als Kerstmis, Pasen en Pinksteren moest er bijzonder eten op tafel komen. Voor dergelijke gelegenheden moest er uiteraard wel voedsel in voorraad zijn. Daarom moest er in oogst- en jachtperioden veel tegelijkertijd verwerkt worden. Het overdragen van kennis over het conserveren van landbouwgewassen is echter in onbruik geraakt. We leren niet meer hoe ons voedsel te bewaren voor tijden dat er een schaarste is. Kennis over de herkomst van ons voedsel is tegenwoordig even belangrijk als het conserveren van ons eten. Smaken creëren vergt tijd. Vers vlees en vis ruiken fris, maar om een eigen smaak te kunnen beleven geeft men er soms de voorkeur aan om het op een natuurlijke wijze te laten fermenteren. Hiervoor is kennis en ervaring nodig. Het zijn de oudere en vaak unieke keukengereedschappen die ons vertellen hoe er mee gewerkt werd. Alleen de maker van dit keukengerei kan er een naam aan geven. In de workshop wordt u meegenomen op een reis door honderd jaar conserveren, hoort u de verhalen die zijn overgedragen en ziet u unieke materialen en beelden. docent Carolina Verhoeven datum donderdag 1 september tijd 13.30–16.30 uur locatie Nina van Leerzaal, Bijzondere Collecties, Oude Turfmarkt 129