In memoriam John Halvemaan

Gepubliceerd op: 12 februari 2019 11:27

Foto: Monique Kooijmans

Op 5 februari 2019 is in zijn woonplaats Amsterdam de chefkok en winnaar van de Johannes van Damprijs 2015 John Halvemaan overleden.

John Halvemaan stond aan de basis van de huidige bloeiende culinaire cultuur in Nederland. Als chefkok van La Rive in het Amstelhotel en vanaf 1989 in zijn eigen restaurant Halvemaan, ontworpen door Alexander Bodon, ontwikkelde hij al vroeg een eigen stijl, wars van alle modieuze trends.

Met zijn adagium Keep it simple heeft John Halvemaan een belangrijke bijdrage geleverd aan de opleiding van een generatie koks die nu furore maakt. Bovendien heeft hij een groot aandeel gehad in de herwaardering van (historische) Nederlandse regionale ingrediënten en recepten.

In 1988 heeft John Halvemaan, i.s.m. Peter Engelsman en Manfred Meeuwig, het boekje 'Haute cuisine op klompenNederlandse klassieke recepten in een nieuw jasje' uitgegeven. Dit boekje is beschikbaar via de Bijzondere Collecties van de UvA.

Op 4 november 2016 ontving John Halvemaan de Johannes van Damprijs van de Universiteit van Amsterdam, vanwege zijn bijdrage aan de ontwikkeling van de gastronomie in Nederland. Hij was hiermee de eerste Nederlandse winnaar van deze internationale oeuvreprijs – vernoemd naar culinair journalist en schrijver Johannes van Dam – die vanaf 2012 jaarlijks wordt uitgereikt. In 2017 schonk John Halvemaan zijn archief aan de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.John Halvemaan is 69 jaar geworden.

Foto John Halvemaan: Monique Kooijmans

Bron: Bijzondere Collecties UvA 

 

Terug naar de Culinaire Etalage