Het jaar van de Hond

Gepubliceerd op: 16 februari 2018 09:09

Gong Xi Fa Cai!!!! Op 16 februari is het Chinees Nieuwjaar begonnen, het het jaar van de Aarde Hond. Andere Hond-jaren zijn 1946, 1958, 1970, 1982, 1994, 2006. Beroemde culinaire honden zijn o.a. Joël Broeckaert & Herman den Blijker. Er bestaan onder meer twee Chinese 'culinaire' nieuwjaarsgebruiken.

Nian Gao

Met Nieuwjaar wordt in China traditioneel Nian Gao gegeten. Dit is een zoete, plakkerige rijsttaart. Het eten van deze taart met Nieuwjaar zou geluk brengen. Dit, omdat het homonym van Nian Gao (plakkerige taart), "hoger jaar" is, zo kun je door het te eten je ieder jaar weer opnieuw verheffen boven het oude jaar. Er zijn twee oorspronkelijke hoofdvormen van niangao. De ene is uit de Sjanghainese keuken en de andere uit de Kantonese keuken. Ze worden allebei eerst gestoomd. Om het later weer warm te maken, kan men hem nog een keer stomen. De Kantonese vorm van Nian Gao kan men na stomen en afkoelen, bakken in de wok met een beetje ei.

 

Hondenvlees

Nu bestaat er in China, ook de traditie om hond te éten. Deze gewoonte bestaat al sinds 500 BC, en er worden medicinale krachten aan toegekend. Zo is het in het noorden populair tijdens de wintermaanden, omdat het verwarmend zou werken. Ook is hondenvlees interessant, i.v.m. de Olympische Spelen in Zuid-Korea. In Seoul is hondenvlees illegaal, maar wordt er vaak een oogje dichtgeknepen. Behalve tijdens de Winterspelen in 1988, toen Seoul natuurlijk veel in de publiciteit was.  Nu is het in Nederland gelukkig onmogelijk om aan hondenvlees te komen, maar geiten- of schapenvlees schijnt een goede vervanger te zijn om een traditionele stoofpot te maken.

Bron: Wikipedia

Terug naar de Culinaire etalage