De twaalf populairste foodtrends van 2016!

Gepubliceerd op: 2 februari 2016 11:30

Varkensoren

In 2015 was de focus gericht op darmgezondheid, geen suiker, een plantaardig dieet en groene sappen. Hieronder vindt u de 12 populairste foodtrends van dit jaar.

Foodtrends 2016

1. Zeewier
Zeewier werd in 2011 al geïntroduceerd als nieuwe trend, maar men verwacht dat deze voeding vol gezonde eigenschappen in 2016 toch echt meer zal doorbreken. Hoe leuk is het om een smakelijke groene pasta te eten en er achter te komen dat het zeewier is. Dit overkwam de oprichter van Seamore, die -geïnspireerd door de ervaring- een zeewier tagliatelle op de markt bracht: ‘Himanthalia’, afkomstig van de Ierse rotsen en 100% natuurlijk, biologisch

2. Specialiteiten uit Sri Lanka
Food consultant Andre Dang zegt dat het anders is de Indische keuken, met meer extreme smaken. Hét gerecht dat je moet proberen is hoppers, een soort pannenkoek gemaakt met boter van kokosmelk en randen die rechtop staan, die je kan vullen met bijvoorbeeld een pittige curry.

3. Canalés
Gaan we in 2016 Franse canelés eten? Dit gebakje is een typische specialiteit uit Bordeaux. Het deeg wordt gemaakt met eieren, suiker, melk, boter en bloem, en vaak krijgt het een extra touch met wat rum. Qua vorm lijkt het op een Spaanse flan, maar de smaak doet eerder aan crèmee brûlée denken in cake-vorm.

4. Kruimeldeeg in een kop
Een kopje gevuld onder meer fruit, dat wordt afgewerkt met brokjes knapperig kruimeldeeg. Er werd zelfs al een heel boek volgeschreven over “mug crumbles”, dat volgend jaar uitkomt.

5. Varkensoren
Restaurants zetten in 2016 varkensoor vaak op de menukaart volgens kenners, bij voorkeur met de oren van een biggetje. Krokant geserveerd met een salade, met zout en aioli of op smaak gebracht met lente-ui en pindanoten.

6. Brazilaanse keuken
Bolinhos zijn krokante rijstballetjes, feijoada een stoofpotje van varken met zwarte bonen, dit alles doorgespeld met een lekkere caipirinha.

7. Luxueuze afhaalmaaltijden

Deze trend zal zich in 2016 volgens kenners nog uitbreiden: restaurants die afhaalmaaltijden aanbieden. Geen smakeloze pizza, maar een luxe driesterrenmaaltijd, opgehaald of aan huis geleverd. Als je de maaltijd afhaalt betaal je minder dan in het restaurant, omdat je de maaltijd thuis opeet.

8. Kommen met eten
Kommen zijn de nieuwe borden. Alle creatieve een-schotel-gerechtjes worden per kom geserveerd. Er zijn kommen voor proteïnen, bone broth, zeewier, bruine rijst, quinoa en voor het ontbijt. Kijk eens op Pinterest, en je krijgt al snel een indruk. In plaats van een romige dressing worden de kommen aangekleed met een smaakvolle saus.

9. Spiraalvormige noodles van groenten
Groenten worden omgetoverd tot pasta-achtige spiraalvormige noodles. Deze nutriëntrijke pastavervangers zijn een geweldige manier om meer groenten te eten en natuurlijk eet je hiermee minder calorieën. Je hoeft niet te investeren in een spiraalsnijder, je kunt ook een aardappelschilmesje gebruiken. Wortelen, muskuspompoen, knolraap, bieten en courgettes laten zich het makkelijkst omtoveren tot noodles. Kookboeken en blogs besteden genoeg aandacht aan de spiraalvormige groenten, dus je zult aan recepten niet tekort hebben.

10. Oude granen
In 2015 sloeg quinoa de klok, maar in 2016 zullen granen uit oude tijden meer in het voetlicht treden, zoals: spelt, teff, gierst, amaranth, khorasan tarwe, kaniwa / canihua, freekeh en farro. Ze verdienen ook wel een plek op je bord (of kom) gezien de hoeveelheid proteïnen, vezels en vitamine B die ze bevatten.

11. Peulvruchten
Bonen, erwten, linzen en kikkererwten krijgen meer respect. Kikkererwten winnen aan roem, mede dankzij de bekende Libanese voedzame dip (hummus). Ook chefs zijn veel meer met kikkererwten gaan doen, Dataessentials’ MenuTrends report.

12. Gezonde vetten: Avocado-ei combinatie
Vet zou weleens voorgoed zijn slechte reputatie van zich af kunnen schudden in 2016. Er is veel bewijs dat het type vet dat we eten belangrijker is dan de hoeveelheid. Dus in plaats van op vetvrij, ligt de focus op gezonde vetten. En de avocado is verreweg het beste uit de gezonde-vetten trend gekomen: barstensvol enkelvoudige onverzadigde vetten. De avocadotrend die alle andere overstijgt is die van de avocadopuree op geroosterd brood, vaak met een beetje hete saus of een gebakken ei. Naar verwacht gaat de avocado-ei combinatie door in 2016.
 

Bron: Goedgezond.info