Bijzondere recepten uit het verleden: Pittige insectenpesto

Gepubliceerd op: 13 oktober 2016 14:48

Insecten zijn heel nuttig als eiwitbron. In verschillende delen van de wereld worden veel insecten gegeten. Alleen in Europa is het eten van insecten ongewoon. Gek eigenlijk, want het zou een levensvatbaar alternatief kunnen zijn voor de intensieve veeteelt en een oplossing voor voedingstekorten. Durft u het aan om pittige insectenpeso klaar te maken?

Pittige Insectenpesto

Ingrediënten

  • 50gr walnoten
  • 50gr pijnboompitten
  • 10gr gevriesdroogde sprinkhanen
  • 10gr gevriesdroogde meelwormen
  • 10gr gevriesdroogde krekels
  • 2 teentjes knoflook
  • 100gr Parmezaanse kaas
  • 1el scherpe mosterd
  • 100ml olijfolie
  • zout
  • versgemalen peper.

Bereidingswijze

Rooster de walnoten en de pijnboompitten in een koekenpan. Verwijder de vleugels en de achterpoten van de sprinkhanen. Rooster de sprinkhanen, krekels en meelwormen ook even in de koekenpan. Pel de teentjes knoflook en verbrokkel de Parmezaanse kaas. Doe de walnoten, pijnboompitten, knoflook, kaas, mosterd, en insecten in een kom en pureer alles. Giet de olie er in een dunne straal bij en blijf kloppen tot er een smeuïge pasta ontstaat. Breng op smaak met zout en peper. Serveer met brood.

Uit: “Het Insectenkookboek”, A. van Huis & H. van Gurp & M. Dicke, Amsterdam, 2012.
“Het Insecten Kookboek”, F. Dammann & N. Kuhlenkamp, Uithoorn, 2016.