Bijzondere recepten uit het verleden: Lam- en spinazie khoresh (stoofpot)

Gepubliceerd op: 13 oktober 2016 14:42

De koninkrijken van Perzië, Assyrië, en Babylon lagen midden in de zgn. ‘vruchtbare halve maan’, een landbouwgebied tussen de Eufraat en Tigris. Deze ligging zorgde gastronomisch gezien, voor veel verse groenten en fruit, maar ook voor toegang tot exotische kruiderijen en de rijke culinaire traditie van het Oosten.

Lam en spinazie Khoresh (stoofpot)

Ingrediënten

  • 3 grote gehakte uien
  • 4 el olijfolie
  • 750gr lam in stukjes
  • 100gr ontpitte gedroogde pruimen
  • 1 geschilde en in blokjes gesneden goudreinet
  • 2tl gemalen kaneel
  • 2tl gemalen nootmuskaat
  • 2tl gemalen gember
  • handje gehakte verse koriander
  • zout en peper
  • 1,2 liter water
  • 225gr gehakte verse spinazie.

Bereidingswijze

Bak de uien zachtjes, totdat ze zacht beginnen te worden. Voeg de lam toe en bak deze goudbruin. Voeg vervolgens de pruimen, appels, en kruiden toe. Roer dit om, al geleidelijk water toevoegend. Laat de khoresh nu 1 ½ á 2 uur stoven, totdat het vlees gaar is. Voeg als laatste de spinazie toe en kook de khoresh nog zo’n 30-45 minuten. Serveren met (chilau) rijst.

Uit: “The British Museum Cookbook”, M.
Berriedale-Johnson, London, 1987.