Amsterdam Symposium on the History of Food

Gepubliceerd op: 17 november 2019 09:34

Op vrijdag 15 en zaterdag 16 november organiseert De Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam een internationaal Engelstalig symposium over de geschiedenis van eten met als thema: (Post) koloniale voedselwegen : transnationale voedselsystemen creëren, onderhandelen en er weerstand tegen bieden.

Voedselgeschiedenis en (post) koloniale geschiedenis

Het koloniale tijdperk had vanwege zijn vele effecten op individuen, culturen en landen verstrekkende gevolgen voor de bestaande voedselwegen. Koloniale heersers legden vaak uitgebuite voedselsystemen op aan de gekoloniseerde, resulterend in relaties die tot op de dag van vandaag zijn voortgezet, gemedieerd en weerstaan. Vanwege hun verontrustende en complexe erfenis, zijn koloniale voedselwegen een essentieel thema geworden in de recente geschiedenis van transnationale voedselproductie, consumptie en handelspraktijken van vroegmodern mercantilisme tot heden. Door de focus te verleggen van tweerichtingskolonisatie-gekoloniseerde relaties naar (post) koloniale netwerken en hun verschillende nexussen, ontstaan werkelijk transnationale geschiedenissen die Europa decentreren en verder gaan dan traditionele verhalen.

Voedselgeschiedenis en (post) koloniale geschiedenis kruisen elkaar op verschillende manieren. Theorieën over exploratie en exploitatie bieden inzichten in (proto) kapitalisme en de consumptie van grondstoffen, het agentschap van bevolkingsgroepen in het Zuiden, de overdracht van voedseltechnologieën en de ecologische impact van herstructurering en herbestemming van grote gebieden. Het bestuderen van materiële cultuur en (post) koloniale voedselgewoonten bevordert bovendien een diepgaand inzicht in de historische onderhandeling over identiteiten en ideologieën. De hybridisatie van nationale en migrantkeukens, culinair (neo) kolonialisme en verschuivende percepties van gastronomische 'authenticiteit' onderschrijven allemaal de voortdurende invloed van het koloniale tijdperk op hoe we over eten spreken en vervolgens over onszelf.

Klik hier voor meer informatie over het symposium en het voorlopige programma. 

Terug naar de Culinaire etalage