Een Kerstdis met hertenvlees

Wie ecologisch verantwoord en gezond wil eten en toch wil genieten van smaakvol, rood vlees, moet eens hertenvlees proberen. Sinds de verschillende vleescrisissen zijn er in Nederland diverse hertenfokkerijen gekomen. Hier leven de dieren zoals in het wild: in de open lucht, in roedels, op uitgestrekte, 'wilde' weiden -weliswaar omheind- waar geen pesticiden nodig zijn.

Alleen in strenge winters worden de herten bijgevoed: geen krachtvoer, maar gedroogd gras, bieten, maïs. Omdat ze opgroeien in een natuurlijke omgeving zonder stress is het vlees heerlijk mals. Hertenvlees uit deze Nederlandse fokkerijen is milieuvriendelijk want het hoeft niet over grote afstanden vervoerd te worden. Dat alles maakt hertenvlees erg gezond: vetarm, rijk aan omega 3, vitaminen B6, B12, ijzer (twee keer meer dan rundvlees), zink en omdat het sterke dieren zijn, is medicatie onnodig en is het dus volledig vrij van residu.

Hertenvlees is veelzijdig

Hertenvlees is sappig, verfijnd, zonder uitgesproken wildsmaak en is bijzonder veelzijdig. Biefstukjes, gebraad hertenvlees, stoofvlees, gehakt, burgers, paté, charcuterie; u kunt er alle kanten mee op. Op het internet en in kookboeken zijn heel wat recepten te vinden. Biefstukjes zijn in een wip klaar, en met fijne wintergroenten, cranberry's en een lekker roomsausje een ideaal kerstdiner tot zes personen.

Een hertengebraad verrast door de malsheid en fijne smaak. Hertenstoverij, met seizoengroenten of fruit (appeltjes, peren) is een smakelijke en makkelijke oplossing voor als u veel gasten hebt. Hertenvlees kunt u bij de poelier bestellen, maar u kunt het ook rechtstreeks bij de fokkerijen halen of door hen laten leveren. Inclusief recepten!