Kerst

Vroeger werd er vooral gekookt met producten van het winterse seizoen omdat alleen deze beschikbaar waren. Op het menu stonden heerlijke wintergroenten als witlof, spruitjes, rode kool, zuurkool. Groenten die er volop waren en die minder dan 8000 km hadden gevlogen. Gecombineerd met natuurlijk wild, het scharrelvlees bij uitstek.

Nog steeds een aantrekkelijk menu. Ook omdat het meeste wild weinig calorieën bevat, minder zelfs dan de wat bekendere slanke vleessoorten als kip of kalfsvlees.  

 • Een Kerstdis met hertenvlees Bekijk details

  Wie ecologisch verantwoord en gezond wil eten en toch wil genieten van smaakvol, rood vlees, moet eens hertenvlees proberen. Sinds de verschillende vleescrisissen zijn er in Nederland diverse hertenfokkerijen gekomen. Hier leven de dieren zoals in het wild: in de open lucht, in roedels, op uitgestrekte, 'wilde' weiden -weliswaar omheind- waar geen pesticiden nodig zijn.

  Bekijk details van Een Kerstdis met hertenvlees

 • Kerst vroeger en nu Bekijk details

  De oorsprong van het kerstfeest wordt dikwijls gelegd bij de viering van de winterzonnewende door Kelten en Germanen. Eind december maakt de zon rechtsomkeer en beginnen de dagen weer te lengen. De feesten duurden verschillende dagen en gingen gepaard met het maken van veel licht in al haar gedaanten: lampen, kaarsen, vuur. Soms liet men een brandend wiel of rad van een heuvel rollen, of stak men grote vuren aan.

  Bekijk details van Kerst vroeger en nu

 • Kwartels op het kerstmenu Bekijk details

  Een ingewikkeld recept probeer ik liefst een paar keer uit voordat ik het in het echt opdien. Deze keer ontbeende, gevulde kwartels met portsaus. Mijn kookmaatje en ik zijn ons aan het voorbereiden voor ons jaarlijks uitgebreide netwerkdiner, dat – hoe toevallig – steeds of net vóór of net nà Kerstmis valt. Veel gerechten komen als vanzelf op beide menu’s voor. Er wordt heel veel geoefend. Ook door onze achterban die het verorberen en kritiek geven op de dis steeds met groot verantwoordelijkheidsgevoel...

  Bekijk details van Kwartels op het kerstmenu