Vispaté met kwal

Tegenwoordig komen gerechten met kwal slechts in oosterse landen voor, bijv. het Vietnamese Nomsua. Gedroogde en gezouten kwal is verkrijgbaar in Aziatische winkels. Vóór de kwal gegeten kan worden, moet hij eerst enkele dagen geweekt worden. De Romeinen waren ook dól op kwal, getuige het volgende recept van Plinius. Ook wijnruit was een populair ingrediënt in de klassieke wereld. De Romeinen gebruikten het medicinaal, als tegengif, en als afweer tegen het boze.

Recept Vispaté met kwal

 

Ingrediënten:

  • 100gr gezouten kwal, 
  • 400gr graatloze vis, 
  • 1 el ansjovispasta, 
  • 1 el gekneusde peper, 
  • 1 takje wijnruit, 
  • 3 eieren.

Bereiding:
Was de kwal en leg hem enige dagen te weken. Doe de rest van de ingrediënten in een keukenmachine en maal het tot moes. Beolie een ovenschaal en giet het vismengsel erin. Plaats bovenop een laagje kwal. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet de schaal in een braadslee met kokend water. Plaats dit 1 uur in een oven op 180°C. Dit gerecht is zowel koud als warm te eten.

Bron:

Rond de tafel der Romeinen”, P.C.P. Faas