Sorrelye (Engelse Zuringsoep) 14e eeuw

In de middeleeuwen was het gewoon om de natuur in te gaan en planten of fruit uit het wild te oogsten voor consumptie. Zo ook veldzuring. Ook tegenwoordig wordt dit nog wel gegeten en staat bekend als 'zurkel'. In de keuken kunnen de blaadjes worden gebruikt voor salades, soepen en de bereiding van sauzen.

Recept: Sorrelye

 

Ingrediënten:

  • 500gr veldzuring, 
  • 2 liter water, 
  • 1 tl zout, 
  • 100gr fijngesneden ontpitte dadels, 
  • 120gr fijngesneden vijgen, 
  • 2 eieren, 
  • 2 el suiker, 
  • 2 knolrapen (gesneden in reepjes), 
  • 2 dl witte wijn.

Bereidingswijze:
Hak de gewassen veldzuring; zowel de bladeren als de fijne stengels. Voeg deze bij het kokende water, met de zout, dadels, vijgen, en laat deze 15-20 minuten stoven. Klop de eieren, voeg daar 1,5dl van de hete soep aan toe, en goed blijven roeren. Voeg toe aan de soep. Stoof de knolraapreepjes in de witte wijn voor ca. 7 minuten. Giet de wijn bij de soep, maar behoudt de knolraapreepjes. Serveer de soep koud met een aantal knolraapreepjes als garnering.

Bron:

Fabulous Feasts”, Madeleine Pelner Cosman, New York, 1995.