Oorlogsdessert

Mina Pächter zat in WII gevangen in Theresiënstadt. Om haar zelfbewustzijn en identiteit vast te houden, en zichzelf te bemoedigen, heeft zij in die tijd een kookboek geschreven. Er waren regelmatig levendige discussies tussen de uitgehongerde vrouwen, over de juiste bereiding van een bepaald gerecht. Er was zelfs een speciale term voor; “koken met de mond”. Het was een overlevingsstrategie. Mina heeft Theresiënstadt niet overleefd, haar recepten wel.

Recept oorlogsdessert:

  • 7 gekookte en geraspte aardappelen, 
  • 5-6 el suiker, 
  • 2 el bloem, 
  • 1 el cacao, 
  • 2 el poedermelk, 
  • 1 el [onleesbaar], 
  • 1 mespuntje [onleesbaar]. 

Bereiding:

Langzaam bakken.

Bron:

In memory’s kitchen”, A. Stern, C. da Silva, B. Steiner Brown, Pittsfield NH, 1996.