Keizerlijke bijvrouw – dronken kip

Van dit gerecht wordt gezegd dat het is vernoemd naar Yan Kwei-Fei, een favoriete bijvrouw uit de Tang dynastie (618-907) Keizer, Ming Huang. Zij schijnt de Keizer met haar charmes zó afgeleid te hebben van staatszaken, dat de Lu Shan Rebellie kon plaatsvinden. Zij werd gewurgd als straf hiervoor.

Rececpt: Keizerlijke bijvrouw

 

Ingrediënten:

  • 1 kip, snufje zout, 
  • plantaardige olie, 
  • 5 el soja saus, 
  • 6dl rijstwijn (of droge sherry), 
  • 3 dl kippenbouillon, 
  • 3 tl suiker, 
  • 25gr verse geschilde & gehakte gember.

Bereidingswijze:

Maakt de kip schoon en wrijf het in met zout. Laat 2 uur staan. Zet daarna de kip in een pan water en laat het stoven voor 7-10 minuten. Haal dan de kip eruit en laat het goed uitdruipen. Verhit de olie in een frituurpan & frituur de kip voor 6-8 minuten, tot het mooi goudbruin is. Laat de kip wederom uitdruipen.
Mix de sojasaus met de suiker, de helft van de wijn, de helft van de bouillon, en de gehakte gember. Stop de kip in een diepen ovenschaal & giet de marinade erover. Kook de kip in de oven op 150°C voor een uur. Draai de kip wél na een half uur om in de schaal! Voeg de overige bouillon en wijn toe en kook de kip vervolgens nog 45 minuten.
Eet met eetstokjes!

Bron:

The British Museum Cookbook”, M. Berriedale-Johnson, London, 1987.