Bug Balls

Insecten zijn heel nuttig als eiwitbron. Uit paleontologische vondsten blijkt dat insecten een onderdeel waren van het dieet van de oermens. In verschillende delen van de wereld worden nog steeds veel insecten gegeten. Eigenlijk alleen in Europa niet; hoewel het een levensvatbaar alternatief is voor de intensieve veeteelt en een oplossing voor toekomstige voedingstekorten door overbevolking.

Recept Bugs Balls

 

Ingrediënten:

  • 20gr gevriesdroogde meelwormen, 
  • 50gr boter, 
  • 60gr bloem, 
  • 3 dl koude groentebouillon, 
  • peper, 
  • zout, 
  • beetje bloem, 
  • 3 losgeklopte eiwitten, 
  • 200gr paneermeel

Bereiding:

Rooster de meelwormen 1 minuut en hak ze fijn. Smelt de boter in een steelpan en voeg al roerend de bloem toe. Kook de verkregen roux nog 2 minuten om te garen en voeg daarna de helft van de bouillon toe. Roer met de garde tot een gladde ragout. Voeg daarna de rest van de bouillon toe en kook de ragout al roerende 10 minuten. Voeg de meelwormen, peper en zout toe. Giet de ragout in een platte schaal en laat ‘m minimaal 2 uur in de koelkast opstijven. Rol van de ragout gelijke balletjes, gebruik een beetje bloem om plakken te voorkomen. Laat de balletjes een half uur in de koelkast opstijven. Haal de balletjes vervolgens door het eiwit en rol ze daarna door het paneermeel. Laat weer een half uur opstijven en haal de balletjes opnieuw door eiwit e paneelmeel. Frituur de ballen in 5 minuten op 180°C bruin.U kunt de meelwormen ook door buffalo wormen vervangen. Beide wormen, de larven van resp. meeltorren en buffalokevers, hebben een nootachtige smaak.

Bronnen:

Het Insectenkookboek”, A. van Huis & H. van Gurp & M. Dicke, Amsterdam, 2012.

Het Insecten Kookboek”, F. Dammann & N. Kuhlenkamp, Uithoorn, 2016.