Historische happen uit de culinaire collectie

Resultaat 1 - 10 (van 15)

 • Sandwich gedroogde worst Bekijk details

  John Montagu (1718-1792), de vierde Graaf van Sandwich heeft het beroemde broodje ‘uitgevonden’ in 1765. Deze Graaf was dol op kaartspelen, en wilde dat niet onderbreken door te gaan eten. Zijn ‘sandwich’ was erg eenvoudig: 2 sneetjes geroosterd brood met een stuk gezouten rundvlees ertussen. Tegenwoordig is de sandwich een veel dikker belegd broodje.

 • Sorrelye (Engelse Zuringsoep) 14e eeuw Bekijk details

  In de middeleeuwen was het gewoon om de natuur in te gaan en planten of fruit uit het wild te oogsten voor consumptie. Zo ook veldzuring. Ook tegenwoordig wordt dit nog wel gegeten en staat bekend als 'zurkel'. In de keuken kunnen de blaadjes worden gebruikt voor salades, soepen en de bereiding van sauzen.

 • Keizerlijke bijvrouw – dronken kip Bekijk details

  Van dit gerecht wordt gezegd dat het is vernoemd naar Yan Kwei-Fei, een favoriete bijvrouw uit de Tang dynastie (618-907) Keizer, Ming Huang. Zij schijnt de Keizer met haar charmes zó afgeleid te hebben van staatszaken, dat de Lu Shan Rebellie kon plaatsvinden. Zij werd gewurgd als straf hiervoor.

 • Gefrituurde hersenen Bekijk details

  In verschillende delen van de wereld worden regelmatig koeien- en schapenhersenen gegeten; bv. Indonesische gulai otek, Franse cervelle de veau, Mexicaanse tacos de sesos en Portugese mioleira. Vroeger was dat in Europa ook heel gewoon. Tegenwoordig, door strikte slachtwetgeving en het risico op Creutzfeldt-Jakob is dit nauwelijks meer gangbaar.

 • Gevulde Hazelmuis Bekijk details

  Door de Romeinen werden Glires, hazelmuizen vetgemest in speciale aardenwerken vazen. Deze hazelmuizen dienden als snack. Recepten zijn beschreven in het kookboek van Apicius.

 • Oorlogsdessert Bekijk details

  Mina Pächter zat in WII gevangen in Theresiënstadt. Om haar zelfbewustzijn en identiteit vast te houden, en zichzelf te bemoedigen, heeft zij in die tijd een kookboek geschreven. Er waren regelmatig levendige discussies tussen de uitgehongerde vrouwen, over de juiste bereiding van een bepaald gerecht. Er was zelfs een speciale term voor; “koken met de mond”. Het was een overlevingsstrategie. Mina heeft Theresiënstadt niet overleefd, haar recepten wel.

 • Vispaté met kwal Bekijk details

  Tegenwoordig komen gerechten met kwal slechts in oosterse landen voor, bijv. het Vietnamese Nomsua. Gedroogde en gezouten kwal is verkrijgbaar in Aziatische winkels. Vóór de kwal gegeten kan worden, moet hij eerst enkele dagen geweekt worden. De Romeinen waren ook dól op kwal, getuige het volgende recept van Plinius. Ook wijnruit was een populair ingrediënt in de klassieke wereld. De Romeinen gebruikten het medicinaal, als tegengif, en als afweer tegen het boze.

 • Bug Balls Bekijk details

  Insecten zijn heel nuttig als eiwitbron. Uit paleontologische vondsten blijkt dat insecten een onderdeel waren van het dieet van de oermens. In verschillende delen van de wereld worden nog steeds veel insecten gegeten. Eigenlijk alleen in Europa niet; hoewel het een levensvatbaar alternatief is voor de intensieve veeteelt en een oplossing voor toekomstige voedingstekorten door overbevolking.

 • Muntsaus Bekijk details

  In het Ashmole manuscript uit 1439 staan ook sausrecepten. Bijvoorbeeld de “Sauce eigre-douce” (zoetzure saus), uit de tijd van Edward I (1239-1307).

 • Belgische fritten Bekijk details

  Zo’n 7000 jaar geleden ontdekten de Inca’s dat lama’s een plant met vreemde vruchten uit de grond trokken; de aardappel. Eerst vonden ze de niet te eten, totdat ze ontdekten hoe ze de bittere alkaloïden uit de aardappel konden onttrekken: vriesdrogen. Dit product heet chuño. Het woord Chuño komt uit het Quechua ch'uñu, dat betekent “bevroren aardappel”. Vanaf grofweg 1580 komt de aardappel ook voor in Europa. Hier is het héél populair geworden.

Paginanavigatie