Historische happen uit de culinaire collectie
Resultaat 11 - 15 (van 15)
-
Casanovasaus
De beroemde vrouwenversierder Giacomo Casanova (1725-1798) is beroemd om zijn amoureuze avonturen. Hij stelde echter ook recepten samen. Deze moesten lekker zijn, maar ook zijn libido verhogen.
-
Pittige Insectenpesto
Insecten zijn heel nuttig als eiwitbron. Uit paleontologische vondsten blijkt dat insecten een onderdeel waren van het dieet van de oermens. In verschillende delen van de wereld worden nog steeds veel insecten gegeten. Eigenlijk alleen in Europa niet; hoewel het een levensvatbaar alternatief is voor de intensieve veeteelt en een oplossing voor toekomstige voedingstekorten door overbevolking.
-
Lam en spinazie Koresh (stoofpot)
De koninkrijken van Perzië, Assyrië, en Babylon lagen midden in de zgn. ‘vruchtbare halve maan’, een landbouwgebied tussen de Eufraat en Tigris. Deze ligging zorgde gastronomisch gezien, voor veel verse groenten en fruit, maar ook voor toegang tot exotische kruiderijen en de rijke culinaire traditie van het Oosten.
-
Elgato bel cornflakes
Een vegetarische Adventistenkerk bouwde omstreeks 1870 een sanatorium voor mensen met stofwisselingsproblemen. De voedseldeskundige John Kellogg werd daar geneesheer-directeur. Hij bedacht met zijn broer Will, de beroemde dunne maisvlokken, “Kellogg’s Cornflakes”.
-
Japanse kogelvis
Al eeuwen wordt er in Japan fugu, ofwel kogelvis, gegeten. Zo heeft archeologisch onderzoek aangetoond, dat fugu al in de Jōmon periode werden gegeten; dat is ca, 2300 jaar geleden.