De aardapppel

 • Oudste aardappelrecepten Bekijk details

  In het rijtje oude Nederlandse recepten staat hutspot, de bekende stamppot van aardappelen, wortelen en uien, hoog genoteerd. Maar hoe oud is het recept eigenlijk? Bekend is het verhaal van Leidens Ontzet waarin de Spanjaarden in de nacht van 2 op 3 oktober in 1574 Leiden in paniek ontvluchtten met achterlating van hun avondeten: de “hutspot”, die in een ketel boven het vuur stond te pruttelen.

 • De moeizame weg van de aardappel Bekijk details

  De aardappel is lid van de plantenfamilie van nachtschaden. Ook tomaat, aubergine, tabak, paprika en het zeer giftige bilzekruid dat in de farmacie werd gebruikt,horen tot deze familie. Alle groene delen van de planten bevatten meer of minder solanine, een gifstof die we als mensen beter kunnen mijden.

 • Echte Belgische frieten Bekijk details

  Wie thuis echte Belgische frieten wil bakken kiest om te beginnen de juiste aardappels: bintjes.

 • De aardappel: zetmeelbom of gezonde groente? Bekijk details

  In de film The Martian (Ridley Scott, 2015) overleeft een achtergelaten astronaut door een zakje aardappelen te poten met een mengsel van aarde, ontlasting en wat water. Een paar aardappelen leiden al gauw tot een heel aardappelveld en een garantie tegen de hongerdood. Sinds zeevaarders ze in de 16e eeuw uit Zuid-Amerika importeerden, hebben aardappelen miljoenen Europeanen in leven gehouden. En ondanks alle bewering van het tegendeel passen ze nog steeds prima in een gezond voedingspatroon, vindt...