Speciaal voor smulpapen en fijnproevers is De Culinaire Etalage ontwikkeld. Hier vindt u alles wat u wilt weten over eten, koken, kookboeken, koks en recepten. Laat u informeren over ‘puur’ eten, moleculair koken en koken uit de natuur. De inhoud van De Culinaire etalage, een initiatief van De Bibliotheek Eemland in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam, verandert regelmatig. 

Agenda Culinaire etalage

  1. Summerschool over het geheim van de keukenmeid

    De Leerstoelgroep Boekwetenschap en het Allard Pierson – de Collecties van de Universiteit van Amsterdam organiseren deze zomer voor de tiende keer een summerschool over de geschiedenis van het boek. En hierbij wordt ook aandacht besteed aan de culinaire collectie.

    Van 09:30 tot 12:30

    Nina van Leerzaal, Allard Pierson, Oude Turfmarkt 129 in Amsterdam

    wo 28 aug

  2. Summerschool over een Parijse soirée culinaire met Pablo Picasso en Gertrude Stein én het kookboek van Alice B. Toklas

    De Leerstoelgroep Boekwetenschap en het Allard Pierson – de Collecties van de Universiteit van Amsterdam organiseren deze zomer voor de tiende keer een summerschool over de geschiedenis van het boek. En hierbij wordt ook aandacht besteed aan de culinaire collectie.

    Van 09:30 tot 12:30

    locatie Nina van Leerzaal, Allard Pierson, Oude Turfmarkt 129

    do 29 aug

  3. Summerschool over het maken van een kookboek

    De Leerstoelgroep Boekwetenschap en het Allard Pierson – de Collecties van de Universiteit van Amsterdam organiseren deze zomer voor de tiende keer een summerschool over de geschiedenis van het boek. En hierbij wordt ook aandacht besteed aan de culinaire collectie.

    Van 13:30 tot 16:30

    Nina van Leerzaal, Allard Pierson, Oude Turfmarkt 129 in Amsterdam

    do 29 aug

Meer

Aanwinsten

Uit onze Culinaire Collectie

Actueel

  1. Amsterdam Symposium on the History of Food

    Op vrijdag 15 en zaterdag 16 november organiseert De Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam een internationaal Engelstalig symposium over de geschiedenis van eten met als thema: (Post) koloniale voedselwegen : transnationale voedselsystemen creëren, onderhandelen en er weerstand tegen bieden.

    17 november 2019

    Bekijk details van Amsterdam Symposium on the History of Food

  2. Vastenavond met nonnevotten

    5 maart is het Dikke Dinsdag, ofwel Vastenavond. Tot 24.00 uur mag er nog carnaval worden gevierd. Vastenavond is dus het einde van het carnaval en het begin van de vastenperiode tot Pasen (21 april). Dit wordt in verschillende landen gevierd. Bekend is het grote Mardi Gras festival in New Orleans, in de USA & Engeland heet het Pancake Tuesday en worden er pannenkoeken gegeten. In Zweden eten ze Fastlagsbullar (vastenbolletjes), die heten Semlor.

    5 maart 2019

    Bekijk details van Vastenavond met nonnevotten

  3. In memoriam John Halvemaan

    Op 5 februari 2019 is in zijn woonplaats Amsterdam de chefkok en winnaar van de Johannes van Damprijs 2015 John Halvemaan overleden.

    12 februari 2019

    Bekijk details van In memoriam John Halvemaan

  4. Het jaar van het varken

    Vandaag start het Chinese Nieuwjaar: het jaar van het Aarde-varken.

    5 februari 2019

    Bekijk details van Het jaar van het varken

  5. Het jaar van de Hond

    Gong Xi Fa Cai!!!! Op 16 februari is het Chinees Nieuwjaar begonnen, het het jaar van de Aarde Hond. Andere Hond-jaren zijn 1946, 1958, 1970, 1982, 1994, 2006. Beroemde culinaire honden zijn o.a. Joël Broeckaert & Herman den Blijker. Er bestaan onder meer twee Chinese 'culinaire' nieuwjaarsgebruiken.

    16 februari 2018

    Bekijk details van Het jaar van de Hond

  6. Avocadosok

    Avocado's zijn heerlijk, maar een perfect rijpe is vaak moeilijk te verkrijgen. De oplossing hiervoor is de avocadosok.

    18 januari 2018

    Bekijk details van Avocadosok

  7. Mollentaart

    Zaterdag 6 januari, om 20.30 uur op NPO 1, begint 'Wie is de Mol' 2018. Weer iedere week ondergedompeld in puzzels en complottheorieën. Wat is een beter begin van het nieuwe seizoen, dan een duitse Maulwurfstorte (Mollentaart) te maken voor tijdens de aftrap of finale?

    5 januari 2018

    Bekijk details van Mollentaart

  8. Ottolenghi wint Johannes van Damprijs 2016

    De Johannes van Damprijs 2016 gaat naar chefkok Yotam Ottolenghi. Hij ontvangt de prijs vanwege zijn bijdrage aan de ontwikkeling van de gastronomie.

    17 november 2017

    Bekijk details van Ottolenghi wint Johannes van Damprijs 2016

  9. Kookboeken­7daagse 2017

    Dit jaar vindt de Kookboeken7daagse plaats van zaterdag 11 tot en met zondag 19 november. Bij de gespecialiseerde kookwinkels, (kook)boekhandels en warenhuizen is er van alles te doen rondom kookboeken. Je kunt er auteurs ontmoeten, er zijn speciale kookboekenworkshops, een Foody Festival, symposia en veel proeverijen!

    10 november 2017

    Bekijk details van Kookboeken­7daagse 2017

Meer

Historische happen uit de culinaire collectie

Vind hier authentieke recepten van lang geleden

Hier vindt u authentieke recepten uit het verleden, zoals Engelse Zuringsoep en dronken kip.

Uit Bijzondere Collecties UVA - Fragment van Nieuw burgerkeukenboek

Samenwerkingspartner

Kookboeken uit Bijzondere Collecties in FoodMuseum

Het programma BinnensteBuiten bezoekt Bijzondere Collecties

Culinaire tweets

Seizoensgroenten en fruit

Klik op onderstaande knop voor een overzicht van welke groenten en fruit per maand verkrijgbaar zijn.

Archief van de Culinaire etalage

Contact

De redactie van De Culinaire etalage wordt gevoerd door de Bibliotheek Eemland. Vragen of opmerkingen over de Culinaire etalage? E-mail naar de Culinaire etalage.

Mogelijk gemaakt door: