Speciaal voor smulpapen en fijnproevers is De Culinaire Etalage ontwikkeld. Hier vindt u alles wat u wilt weten over eten, koken, kookboeken, koks en recepten. Laat u informeren over ‘puur’ eten, moleculair koken en koken uit de natuur. De inhoud van De Culinaire etalage, een initiatief van De Bibliotheek Eemland in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam, verandert regelmatig. 

Agenda Culinaire etalage

  1. Foodie Festival

    Ontmoet de schrijvers van de allernieuwste kookboeken, volg inspirerende workshops en luister naar chefs, bloggers en (culinaire) historici!

    10 oktober 2019 t/m 16 november 2019

    Allard Pierson Oude Turfmarkt 127-129 1012 GC Amsterdam

    10 okt t/m 16 nov

Meer

Aanwinsten

  • Veg

    Jamie Oliver

    Relatief simpele gerechten voor een smaakvolle maaltijd zonder vlees met groenten in de hoofdrol voor vega’s en flexitariërs.

    Gedrukt boek

    Bekijk details van Veg

  • Food Sisters

    Amande Koeman, Janneke Koeman

    Gedrukt boek

    Bekijk details van Food Sisters

  • Lekker Fred

    Freddy Tratlehner

    Kookboek met o.a. familierecepten van BN’er.

    Gedrukt boek

    Bekijk details van Lekker Fred

  • Donnie's kookboek

    Donald Scloszkie

    Gedrukt boek

    Bekijk details van Donnie's kookboek

  • Slow cooked vega

    Katy Holder

    Gedrukt boek

    Bekijk details van Slow cooked vega

Uit onze Culinaire Collectie

Actueel

  1. Amsterdam Symposium on the History of Food

    Op vrijdag 15 en zaterdag 16 november organiseert De Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam een internationaal Engelstalig symposium over de geschiedenis van eten met als thema: (Post) koloniale voedselwegen : transnationale voedselsystemen creëren, onderhandelen en er weerstand tegen bieden.

    17 november 2019

    Bekijk details van Amsterdam Symposium on the History of Food

  2. Verkiezing van het Multiculinair Kookboek 2019

    De longlist van de eerste verkiezing van het beste Nederlandse Multiculinair Kookboek van het Jaar is bekend.

    6 november 2019

    Bekijk details van Verkiezing van het Multiculinair Kookboek 2019

  3. Nominaties voor het Gouden Kookboek 2019

    Wie ontvangt in 2019 de prijs voor het beste Nederlandstalige kookboek? Het Gouden Kookboek is de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kookboek van het voorgaande jaar.

    22 oktober 2019

    Bekijk details van Nominaties voor het Gouden Kookboek 2019

  4. In memoriam John Halvemaan

    Op 5 februari 2019 is in zijn woonplaats Amsterdam de chefkok en winnaar van de Johannes van Damprijs 2015 John Halvemaan overleden.

    12 februari 2019

    Bekijk details van In memoriam John Halvemaan

  5. Het jaar van het varken

    Vandaag start het Chinese Nieuwjaar: het jaar van het Aarde-varken.

    5 februari 2019

    Bekijk details van Het jaar van het varken

  6. Het jaar van de Hond

    Gong Xi Fa Cai!!!! Op 16 februari is het Chinees Nieuwjaar begonnen, het het jaar van de Aarde Hond. Andere Hond-jaren zijn 1946, 1958, 1970, 1982, 1994, 2006. Beroemde culinaire honden zijn o.a. Joël Broeckaert & Herman den Blijker. Er bestaan onder meer twee Chinese 'culinaire' nieuwjaarsgebruiken.

    16 februari 2018

    Bekijk details van Het jaar van de Hond

  7. Avocadosok

    Avocado's zijn heerlijk, maar een perfect rijpe is vaak moeilijk te verkrijgen. De oplossing hiervoor is de avocadosok.

    18 januari 2018

    Bekijk details van Avocadosok

  8. Mollentaart

    Zaterdag 6 januari, om 20.30 uur op NPO 1, begint 'Wie is de Mol' 2018. Weer iedere week ondergedompeld in puzzels en complottheorieën. Wat is een beter begin van het nieuwe seizoen, dan een duitse Maulwurfstorte (Mollentaart) te maken voor tijdens de aftrap of finale?

    5 januari 2018

    Bekijk details van Mollentaart

  9. Ottolenghi wint Johannes van Damprijs 2016

    De Johannes van Damprijs 2016 gaat naar chefkok Yotam Ottolenghi. Hij ontvangt de prijs vanwege zijn bijdrage aan de ontwikkeling van de gastronomie.

    17 november 2017

    Bekijk details van Ottolenghi wint Johannes van Damprijs 2016

Meer

Historische happen uit de culinaire collectie

Vind hier authentieke recepten van lang geleden

Hier vindt u authentieke recepten uit het verleden, zoals Engelse Zuringsoep en dronken kip.

Uit Bijzondere Collecties UVA - Fragment van Nieuw burgerkeukenboek

Samenwerkingspartner

Kookboeken uit Bijzondere Collecties in FoodMuseum

Het programma BinnensteBuiten bezoekt Bijzondere Collecties

Culinaire tweets

Seizoensgroenten en fruit

Klik op onderstaande knop voor een overzicht van welke groenten en fruit per maand verkrijgbaar zijn.

Archief van de Culinaire etalage

Contact

De redactie van De Culinaire etalage wordt gevoerd door de Bibliotheek Eemland. Vragen of opmerkingen over de Culinaire etalage? E-mail naar de Culinaire etalage.

Mogelijk gemaakt door: