Wolkenkrabber in de Alpen

Een omstreden plan. Morphosis Architects heeft een hotel ontworpen van maar liefst 381 meter hoog. Deze hotel-wolkenkrabber moet naast Therme Vals in Zwitserland komen. Mocht het plan gerealiseerd worden dan is de hoteltoren het hoogste gebouw van Europa.

In de Zwitserse media en in de internationale vakpers is de kritiek niet mals. 'Een wolkenkrabber in de Alpen is absurd', meent Vittorio Lampugnani, hoogleraar architectuur in Zürich. Op Archinect, een website over design, wordt het project omschreven als 'de slechtste architectuur in de geschiedenis van de architectuur' - inclusief alle Amerikaanse shopping malls.
De Amerikaanse architect Thom Mayne, chef van het in Los Angeles gevestigde bureau Morphosis, omschrijft hun ontwerp als volgt: 'Het hotel is een minimalistisch werk dat de omgeving herhaalt en de toeschouwer een gespiegeld, gefragmenteerd beeld op het landschap biedt.' De 381 meter hoge toren gaat met 'een reflecterende huid en rank profiel' op in de rustieke omgeving, en 'keert de vallei en de hemel om'. De intentie is dat de toren er in 2019 staat.

Over wolkenkrabbers

Lees meer over deze hoteltoren

Terug naar "Architectuur en stedenbouw"