Over Architecten en Architectenbureaus

Over architecten en architectenbureaus verschijnen veel publicaties en regelmatig halen zij de pers. Op deze pagina vindt u wat openbare bibliotheken aan informatie over architecten en architectenbureaus hebben te bieden.

 

Willem Marinus Dudok (1884–1974)

Dudok was een Nederlandse architect en stedenbouwkundige. Hij is een van de belangrijkste architecten van de twintigste eeuw in Nederland. Zijn omvangrijke collectie aan ontwerpen omvat alleen voor Hilversum 75 ontwerpen. Het bekendste daarvan is het Raadhuis in Hilversum. Hij kreeg wereldwijd erkenning, vooral uit de VC en Japan.

Bron: architectenweb en wikipedia

Over Dudok

+++++++++++

Rem Koolhaas en OMA

Rem Koolhaas is een echte ster onder de architecten. Hij is één van de meest toonaangevende en invloedrijke architecten ter wereld. Zijn sterrenstatus heeft hij niet alleen bereikt met spraakmakende en uitdagende gebouwen maar ook door een groot aantal publicaties. Hij werd in 1944 geboren in Rotterdam als zoon van de schrijver Anton Koolhaas en kleinzoon van architect Dirk Roosenburg (1887-1962). In 1975 richtte Koolhaas samen met zijn vrouw Madelon Vriesendorp, Elia Zenghelis en diens vrouw Zoe Zenghelis het Office for Metropolitan Architecture (OMA) in Londen op. In 1980 opende OMA een kantoor in Rotterdam, waar tot op heden het hoofdkantoor is gevestigd. Lees hier meer over Rem Koolhaas. Een klein overzicht van zijn gebouwen.

Over Rem Koolhaas en OMA

Meer Leestips over Rem Koolhaas en OMA

+++++++++++

Francine Houben en architectenbureau Mecanoo

Francine Houben (2 juli 1955) is oprichtster en creatief directeur van het Delftse architectenbureau Mecanoo en lid van de Akademie van Kunsten. In 2003 was ze curator van de Internationale Architectuur Biënnale in Rotterdam. Francine Houben heeft met haar bureau Mecanoo veel ervaring met bibliotheken. Het bureau bouwde de bibliotheek van de TU Delft (opgeleverd in 1997) en de openbare bibliotheek van het Birminghamham – twee jaar geleden voltooid en nu een van de populairste gebouwen van het land. Momenteel bereidt Mecanoo de renovatie voor van de bibliotheek van Washington DC, de Martin Luther King Jr. Memorial Library, een van de laatste gebouwen van Ludwig Mies van der Rohe, zeer invloedrijk architect uit de vorige eeuw. Verder heeft Mecanoo de even prestigieuze opdracht om de New York Public Library te renoveren. Lees ook 'Leider van het bouworkest'.  

+++++++++++

Adolf Loos

Adolf Loos - klik op afbeelding voor meer leestips.

Adolf Loos (1870-1933) was een Oostenrijks architect die een grote invloed heeft gehad op de moderne architectuur. Behalve als architect is Loos ook bekend geworden als tegenstander van de Art Nouveau-beweging. Meer over Adolf Loos