De Hallen Amsterdam

De Hallen in Amsterdam hebben in de categorie conservatie de Europa Nostra Prijs gewonnen, de prijs voor cultureel erfgoed in Europa.

De jury van de Europa Nostra Prijs is lovend over de zorgvuldige en nuchtere renovatie van het gebouwencomplex en zijn bescheiden interieur. De Stichting Tramremise Ontwikkeling Maatschappij heeft, samen met architect André van Stigt, deze Tramremise gered van de sloop en het een nieuw leven gegeven.

Dit ongebruikelijke gebouw had zijn simpele oorsprong als een groot tram depot, en werd gebouwd tussen 1900 en 1928 voor het stallen en onderhoud van Amsterdams eerste elektrische trams. De Hallen is een Rijksmonument en was in het verleden een gesloten enclave in de uitbreiding van Amsterdam aan het eind van de 19eeeuw.

Het karakter van de Hallen bepaalden dat zij gerestaureerd zouden moeten worden. Er zijn nu voor deze opvallend lange gebouwen gebruikers gevonden: een bibliotheek, een hotel, een bioscoop, een restaurant, een foodhall, TV studio’s, opleidingscentra, een locatie voor kleinschalige lokale markten, en kleine bedrijfseenheden.Zonder de vasthoudendheid van buurtgenoten, krakers en toegewijde vakmensen zou dit complex verloren zijn geraakt.

Over markthallen

Lees meer over De Hallen in Amsterdam

Terug naar "Architectuur en stedenbouw"