3-D geprinte appartementen

Het bedrijf Winsun heeft in China het eerste geprinte flatgebouw ter wereld gebouwd. Het appartementengebouw telt vijf verdiepingen en is 1.100 vierkante meter. Het Chinese bedrijf printte eerder al 10 huizen in één dag.

De 3D-printer voor dit gebouw is 7 meter hoog, 10 meter breed en 40 meter lang. Het hele hele appartement uit geprint holle, losse onderdelen die ter plekke worden gemonteerd en met staal verstevigd. In de holle ruimtes kan dan isolatie worden aangebracht.

Als bouwmateriaal werd gebruik gemaakt van een combinatie van gemalen puin en industrieel afval zoals glas. Dit wordt samengevoegd met sneldrogend cement en een verhardingsmiddel. Volgens WinSun is dit een zeer efficiënte en duurzame manier van bouwen. Deze methode van bouwen bespaart 20%-60% afval, reduceert de arbeid met 50%-80% arbeid en er kan er ruim 50% sneller worden gebouwd. De kosten van het appartement zijn circa € 140.000,-. The sky is the limit: het bedrijf wil in de toekomst ook bruggen en wolkenkrabbers gaan printen.

Lees meer over 3-d printing en architectuur

Terug naar "Architectuur en stedenbouw"