Skyline van Almere

De digitale etalage Architectuur & Stedenbouw met leestips uit de collectie van Nederlandse openbare bibliotheken over architectuurprijzen, stedenbouw, architecten, woningontwerp, ruimtelijke ordening, landschapsontwerp en stadsplanning. Nieuws over architectuur leest u via de Nieuwskrant Architectuur & Stedenbouw. Ook kunt u korte architectuurfilmpjes bekijken. De inhoud van de etalage verandert regelmatig. Een initiatief van denieuwebibliotheek Almere en Plusbibliotheek Flevoland

Uit onze collectie over Architectuur en Stedenbouw

Architectuur

Rijtjeshuizen

Rijtjeshuizen

Het rijtjeshuis is in Nederland het meest voorkomende huizentype. Het is een huis dat in een rijtje staat en van beide kanten wordt ingesloten door een ander huis. De huizen hebben een bijna identieke plattegrond en/of zijn spiegelbeeldig. Vaak heeft het hoekhuis meer grond, soms een garage en over het algemeen hebben rijtjeshuizen een voor- en een achtertuin.

Lees verder over Rijtjeshuizen

Over architecten

Architectuur is eeuwenoud. Architectuur, oud of nieuw, roept bij vrijwel iedereen emoties op. Maar wie zijn de ontwerpers, de architecten? In de openbare bibliotheek vindt u een antwoord op deze vraag.

Leestips over architecten

Uitgelicht over Architectuur

 • David Andreu Hout architectuur

  Presentatie van een groot aantal voorbeelden uit de gehele wereld van toepassingen van houtarchitectuur, zowel binnen als buiten.

  Gedrukt boek

Meer leestips over Bouwstijlen

Powered by

Contact

Ecologische scholenbouw

Ecologische Scholenbouw - De Verwondering in Almere

De basisschool De Verwondering in Nobelhorst in Almere is door Daan Bruggink ontworpen op basis van biofilische principes.

Het is een circulair gebouw. De school kan eventueel uit elkaar gehaald worden om ergens anders in Almere weer opnieuw opgebouwd te worden.

Lees verder over De Verwondering in Almere

Architect als romanfiguur

Architecten zijn ook hoofdpersoon in thrillers, detectives, literaire boeken, science fiction, romantische verhalen. Hier enige leestips.

 • Theo Akse De Berlage doden

  Als de Haagse rechercheur Ben Bos een aantal lijken onderzoekt, stuit hij op illegale, internationale orgaanhandel.

  Gedrukt boek

 • Rhidian Brook The aftermath

  Een Engelse kolonel houdt zich in 1946 bezig met de wederopbouw van het gebombardeerde Hamburg. Van zijn grote woning staat hij enkele kamers af aan een Duitse architect, maar dit is tegen de zin van zijn...

  Gedrukt boek

 • Jan Guillou Bruggenbouwers

  Drie arme Noorse broers krijgen rond 1900 de gelegenheid ingenieur te worden.

  Gedrukt boek

 • J.P. Delaney Het vorige meisje

  Twee vrouwen, de ene gelukkig, de andere overlijdt op mysterieuze wijze, zijn met elkaar verbonden door het minimalistische huis waar ze na elkaar woonden en waar regels gelden die de architect heeft opgesteld.

  Gedrukt boek

Meer tips over architecten in fictie

Architectuur foto's

Architectuur & Stedenbouw Nieuws

dagelijks Architectuur & Stedenbouw nieuws

Architectuur & Stedenbouw Nieuwskrant

Eerder in de etalage architectuur

In de digitale etalage Architectuur & Stedenbouw worden regelmatig berichten geplaatst die de moeite waard zijn om even de aandacht op te vestigen. Deze berichten verdwijnen na verloop van tijd van deze pagina. Door op de link te klikken, kunnen oudere items toch nog worden bekeken. Veel plezier!

Eerder in de etalage

Leestips Architectuur & Stedenbouw

Geïnteresseerd in architectuur en stedebouw? Hier leestips uit de collectie van openbare bibliotheken.

 • Interieurs van herrijzend Nederland

  Overzicht van de architectuur en de inrichting daarvan in de periode 1940-1965, met aandacht voor diverse soorten gebouwen en toonaangevende ontwerpers.

  Gedrukt boek

 • Mini homes

  Fotoboek over uiteenlopende kleinschalige interieurs en exterieurs in de hele wereld.

  Gedrukt boek

 • Menno Schilthuizen Darwin in de stad

  Voorbeelden van evolutionaire en genetische veranderingen bij diverse dier- en plantensoorten door de toenemende verstedelijking.

  Gedrukt boek

 • Huizen in Nederland

  Jubileumuitgave van de 100-jarige Vereniging Hendrick de Keyser waarin 45 huizen en gebouwen uit de 19e en 20e eeuw zijn beschreven.

  Gedrukt boek

 • Aat Vos How to create a relevant public space

  Architect Aat Vos, die vooral naam maakte in de openbare bibliotheekwereld, geeft zijn visie op hoe je de publieke ruimte interessant en toegankelijk maakt.

  Gedrukt boek

Meer leestips over Architectuur en Stedenbouw