Jeugdjaren

“Als knaap heb ik mijn eerste grap verzonnen./ Mijn moeder riep: ‘Dat wordt een humorist’./ De brave vrouw. Zij heeft zich niet vergist./ Een schelmse carrière was begonnen.” (De humorist) Op 7 oktober 1913 kwam Simon Carmiggelt ter wereld aan de Loosduinsekade 206 in Den Haag. Zijn ouders, Herman Carmiggelt en Jeanne Bik, hadden in 1909 al eerder een zoon gekregen, die Jan was genoemd

Herman Carmiggelt

De vader van Simon Carmiggelt was een somber mens. Hij kwam oorspronkelijk uit Gelderland en was in Den Haag vertegenwoordiger van de Deventer vleeswarenfabriek Stegeman & Co. Op de fiets ging Herman Den Haag door om slagers te bezoeken met bestelformulieren voor Gelderse worst en andere vleesproducten. Hij betreurde zijn maatschappelijke positie. Herman Carmiggelt was een verwoed lezer van kranten en bibliotheekboeken en stemde op de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij van Pieter Jelles Troelstra.

Jeanne Bik

Simons moeder had een heel ander karakter. Zij was vrolijk, levenslustig, ondernemend en wist haar man vaak uit de put te halen als hij weer in een sombere stemming verkeerde. Ze opende zelfs een eigen winkel: het “Nieuwe Hoeden en Petten Magazijn”, waardoor het gezin een aanvullende bron van inkomsten had. Jeanne Bik had een grote voorliefde voor het vertellen van verhalen.

Het geheim van Waringstate

Simon hield van lezen en schrijven. Toen hij tien jaar was, schreef hij zijn eerste versjes. Hij las de avonturen van Sherlock Holmes en Nick Carter en schreef een eigen detectiveverhaal: “Het geheim van de Waringstate”. De meester op de lagere school aan de Lijnbaan las het voor aan de klas. De leerlingen luisterden ademloos.

De Gemeentelijke Handelsdagschool

Simon Carmiggelt was geen vlijtige leerling. Tegen zijn zin werd hij door zijn ouders naar de Gemeentelijke Handelsdagschool gestuurd, die hij na drie jaar voortijdig verlaat. Hij interesseerde zich alleen voor tekenen, geschiedenis en het schrijven voor de “Schakelaar”, een schoolkrant voor de leerlingen van tien Haagse middelbare scholen. Hij schreef onder het pseudoniem Dick van Schoonhoven. Deze naam zou hij later in de oorlog als schuilnaam in het verzet gebruiken.

Terug naar "Simon Carmiggelt"