Simon Carmiggelt

Boeken bij "Simon Carmiggelt"

Honderd jaar geleden werd op 7 oktober 1913 de schrijver Simon Carmiggelt in Den Haag geboren. Hij zou na de oorlog uitgroeien tot een van de bekendste Nederlandse auteurs. Zijn Kronkels in het Parool werden verzameld in jaarlijks verschijnende bundels die goed verkocht werden. Carmiggelt was jarenlang een vaste verschijning in het Amsterdamse stadsbeeld: onderweg naar parken, cafés of naar Artis om inspiratie op te doen voor zijn stukjes. 

Terug naar "Amsterdam"

 • Jeugdjaren Bekijk details

  “Als knaap heb ik mijn eerste grap verzonnen./ Mijn moeder riep: ‘Dat wordt een humorist’./ De brave vrouw. Zij heeft zich niet vergist./ Een schelmse carrière was begonnen.” (De humorist) Op 7 oktober 1913 kwam Simon Carmiggelt ter wereld aan de Loosduinsekade 206 in Den Haag. Zijn ouders, Herman Carmiggelt en Jeanne Bik, hadden in 1909 al eerder een zoon gekregen, die Jan was genoemd

 • Journalistiek Bekijk details

  Na zijn voortijdige vertrek bij de Gemeentelijke Handelsschool vatte de zeventienjarige Simon Carmiggelt het plan op om de journalistiek in te gaan. Via een kennis van zijn ouders nam hij in het voorjaar van 1931 contact op met Het Vaderland.

 • De oorlog Bekijk details

  In het jaar voor de Tweede Wereldoorlog was Simon Carmiggelt getrouwd met een redactrice van ‘Het Nieuwe Modeblad’, Tiny de Goey. In 1940 werd hun dochter Marianne geboren en in 1942 hun zoon Frank. De oorlogsjaren waren zwaar. Over deze periode was Carmiggelt later altijd vrij gesloten. Jan en Simon Carmiggelt raakten betrokken bij het verzet. Jan stierf in 1943 in kamp Vught, een traumatische gebeurtenis voor Simon.

 • Kronkel Bekijk details

  Met zijn rubriek Kronkel zou Simon Carmiggelt na de oorlog uitgroeien tot een van de belangrijkste Nederlandse auteurs. Toch was hij niet de eerste schrijver van cursiefjes. Herman Heijermans publiceerde aan het begin van de vorige eeuw honderden kleine verhaaltjes, de ‘Falklandjes’. Een andere voorloper en inspiratiebron is Asser Benjamin Kleerekoper met zijn ‘Oproerige Krabbels’ in Het Volk, Voorwaarts en De Notekraker.

 • De jaren na de oorlog Bekijk details

  Carmiggelt en zijn gezin gingen na de oorlog aan het Weteringplantsoen wonen. In dit parkje staat thans een borstbeeld van de auteur van Kees Verkade, gemaakt in 1988.

 • Geraadpleegde literatuur Bekijk details

  Geraadpleegde bronnen bij dit dossier