Piet van Nek sr.; een baanwielrenner uit Nieuwendam

Piet van Nek sr.; een baanwielrenner uit Nieuwendam

Zijn begrafenis bracht 80.000 mensen op de been. Men collecteerde voor een monument dat nog altijd zijn graf markeert op de Oosterbegraafplaats. Toch is Piet van Nek sr. in de loop van de twintigste eeuw een beetje in de vergetelheid geraakt. Van Nek was in zijn tijd buitengewoon populair, maar ook wel eens omstreden. “Een lamlendige jongen, een chicaneur, die zich vervelend, lastig en moeilijk hanteerbaar toont,” schreef ooit een journalist.

 • Piet van Nek sr. (1885-1914) De roem Bekijk details

  Op de nieuwe Oosterbegraafplaats is in vak 2 het grafmonument voor Piet van Nek sr. te vinden. Beeldhouwer Kees Smout (1876-1961) beeldde Piet af met zijn fiets. De wielrenner wordt geflankeerd door twee symbolische figuren die de Roem en de Dood verbeelden. Roem verwierf Piet van Nek sr. in een korte loopbaan als baanwielrenner die begon in 1906 met de overwinning in de wegwedstrijd Amsterdam – Utrecht – Amsterdam.

  Bekijk details van Piet van Nek sr. (1885-1914) De roem

 • Piet van Nek sr. (1885 -1914) De dood Bekijk details

  Tijdens de Paasdagen van 1914 werd op de wielerbaan van Leipzig een belangrijke stayerswedstrijd gehouden. Piet van Nek sr. verscheen vol ambitie aan de start. Hij had op de Parijse winterbaan getraind en wilde een nieuwe overwinning aan zijn palmares toevoegen. Hij zou 100 km. rijden in twee manches. Zijn tegenstanders waren: de Duitsers Arthur Stellbrink en Peter Günther, de Deen Gustav Janke en de Fransman Jules Miquel.

  Bekijk details van Piet van Nek sr. (1885 -1914) De dood

 • De wielrenfamilie Van Nek Bekijk details

  Het grafmonument op de Oosterbegraafplaats siert eigenlijk een familiegraf. Na de uitvaart van Piet werden nog andere familieleden bij hem ter aarde besteld. Een van hen was ook wielrenner, zijn neef Klaas jr. De familie van Nek bracht een aantal wielrenners voort.

  Bekijk details van De wielrenfamilie Van Nek

 • Stayeren op de wielerbaan Bekijk details

  Aan het begin van de vorige eeuw was het baanwielrennen populairder dan de wegwedstrijd. Dit werd in de hand gewerkt door de motor- en rijwielwet van 1905, waarbij het houden van wegwedstrijden verboden werd. Het kampioenschap op de weg werd vanaf 1905 zelfs verbannen naar de paardenrenbaan van Rotterdam. Slechts een enkel maal werd dispensatie verleend, zoals in 1909 toen de Amsterdamse Sportclub Olympia de eerste Olympia’s Ronde van Nederland - in drie etappes -organiseerde. Wielrennen was dus...

  Bekijk details van Stayeren op de wielerbaan

 • De belangrijkste stayers Bekijk details

  Piet van Nek sr. was na Piet Dickentman de belangrijkste stayer van Nederland. Zijn voortijdig einde heeft een mogelijke wereldtitel verhinderd. Vlak voor zijn dood won hij wel het nationale tricot. In zijn korte leven reed hij tegen tal van bekende stayers uit binnen- en buitenland. Een klein overzicht van de belangrijkste renners uit de tijd van Piet van Nek sr.

  Bekijk details van De belangrijkste stayers

 • Geraadpleegde bronnen Bekijk details

  De geraadpleegde bronnen voor het themadossier over Piet van Nek sr.

  Bekijk details van Geraadpleegde bronnen