Schatten van de OBA: Museumcollectie kinderboeken

Ter gelegenheid van het feit dat de Openbare Bibliotheek vijf jaar gevestigd is aan het Oosterdokseiland kan het publiek een blik werpen op bijzondere boeken uit de kluis en het magazijn. Op alle etages worden oude drukken, bijzondere uitgaven, grammofoonplaten, atlassen en oude kinderboeken in vitrines tentoongesteld. De Openbare Bibliotheek Amsterdam heeft namelijk bijzondere en oude collecties in bezit.

Museumcollectie kinderboeken

De bewaarcollectie oude en nieuwe kinderboeken is ontstaan in de beginjaren van het jeugdbibliotheekwerk. Met de oprichting in 1912 van de Nutsleeszaal voor jongens en meisjes is een start gemaakt met de opbouw van de huidige collectie, die bestaat uit ongeveer 30.000 banden.

De collectie bevat boeken vanaf 1650 tot heden van voornamelijk Nederlandse auteurs. Maar er zijn ook boeken in het Frans, Duits en Engels. In de loop der jaren zijn er verzamelcriteria ontstaan, waardoor er accenten ontstonden binnen het geheel. Zo is er een mooie collectie ABC-boeken, Sinterklaas- en Kerstboeken en volkssprookjes. Daarnaast is de kinderpoëzie goed vertegenwoordigd, met o.a. bakerrijmen. Ook is er een uitgebreide verzameling oude jeugdtijdschriften aanwezig op microfiches.

De topstukken van de museumcollectie zijn ‘Het sprekende prentenboek’ (1880) met een nog werkend mechaniek en ‘Roemer Visschers zinne-poppen’ (1678).

Daarnaast bevat de collectie Engelstalige prentenboeken die in 1946 door Amerika aan Nederlandse kinderen zijn geschonken om Amerikaanse kinderen in contact te brengen met leeftijdsgenootjes in Europa. Deze boeken kwamen aan in speciale kisten (treasure chests) versierd met vlaggen, huizen, bloemen en andere beeltenissen. Op de binnenkant van die schatkisten stond een motto: Our World United Through Books.

De boeken uit de museumcollectie zijn niet te leen maar kunnen op verzoek uit het magazijn gehaald worden. Een aantal boeken en tijdschriften zijn op microfiches gezet, deze zijn te bekijken met de microfiche reader op de 6e etage van de Centrale Bibliotheek. Op de jeugdafdeling van de Centrale Bibliotheek worden regelmatig schatten uit de museumcollectie tentoongesteld in speciale vitrines.