Schatten van de OBA: de Reve collectie

Ter gelegenheid van het feit dat de Openbare Bibliotheek vijf jaar gevestigd is aan het Oosterdokseiland kan het publiek een blik werpen op bijzondere boeken uit de kluis en het magazijn. Op alle etages worden oude drukken, bijzondere uitgaven, grammofoonplaten, atlassen en oude kinderboeken in vitrines tentoongesteld. De Openbare Bibliotheek Amsterdam heeft namelijk bijzondere en oude collecties in bezit.

De Reve Collectie

Op 1 november 2007 verrichtte Joop Schafthuizen de officiële opening van het Reve Museum op de tweede etage van de Centrale Bibliotheek. De kern van de museumcollectie wordt gevormd door de Reve-verzameling van Peter van Bergen, vertrouweling van Gerard Reve in de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw. Door bemiddeling van antiquair Piet van Winden verwierf de OBA deze collectie in 2004.
De Reve collectie omvat het volledige oeuvre van de grote volksschrijver; eerste en latere drukken, vertalingen, gesigneerde exemplaren, bibliofiele uitgaven, opdrachtexemplaren, dummies, proefdrukken en (voor)publicaties in tijdschriften. Ook correspondentie met collega-auteurs, kunstenaars en politici, originele manuscripten en typoscripten maken deel uit van de collectie. De verzameling bevat daarnaast affiches, posters en tal van foto’s van de auteur door bekende fotografen als: Steye Raviez, Vincent Mentzel, Klaas Koppe, Paul Huf en Emiel Moerkerken.
Veel persoonlijke attributen van Gerard Reve hebben een plaats gekregen in het museum: zijn inktpot, leesbril, brillenkoker, horloge, visitekaartjes, de kroontjespen, waarmee hij schreef en een dekenkist uit Huize ‘Het Gras’ te Greonterp. De OBA bezit ook het konijn uit de verfilming van ‘De Avonden’. Een verstandskies, plukjes haar, vingernagels en hechtingen uit operatiewonden, door de auteur voorzien van een certificaat van echtheid, completeren de collectie.