Schatten van de OBA: de Luistercollectie

Ter gelegenheid van het feit dat de Openbare Bibliotheek vijf jaar gevestigd is aan het Oosterdokseiland kan het publiek een blik werpen op bijzondere boeken uit de kluis en het magazijn. Op alle etages worden oude drukken, bijzondere uitgaven, grammofoonplaten, atlassen en oude kinderboeken in vitrines tentoongesteld. De Openbare Bibliotheek Amsterdam heeft namelijk bijzondere en oude collecties in bezit.

De Luistercollectie

De OBA bezit een grote collectie van ca. 15.000 langspeelplaten. Hiervan bevatten er ± 10.000 jazz-opnamen en ± 5.000 opnamen van wereldmuziek in het algemeen, met een accent op Braziliaanse muziek. Met de opbouw van de collectie is eind jaren zeventig begonnen. De verzameling wordt niet actief aangevuld en is ondergebracht in het magazijn.

De grammofoonplaten zijn niet te leen. De titels zijn opgenomen in de catalogus van de OBA. De onderdelen jazz en Braziliaanse muziek zijn apart ontsloten respectievelijk via ‘Catalogus Jazz Archief en Supplement’,[Amsterdam], 1981 en ‘Braziliaans Archief’, [Amsterdam], 1983.

Zo bezit de OBA muziek van legendarische jazzmuzikanten als Dizzy Gillespie, Charles Mingus, Lionel Hampton, Oscar Peterson, Lester Young, Bessie Smith, Jelly Roll Morton, Paul Whiteman, Ella FitzGerald en Louis Armstrong op vinyl. Maar ook werk van Gilberto Gil en Caetano Veloso is terug te vinden in de luistercollectie van de OBA.