Schatten van de OBA: de collectie van IHLIA

Ter gelegenheid van het feit dat de Openbare Bibliotheek vijf jaar gevestigd is aan het Oosterdokseiland kan het publiek een blik werpen op bijzondere boeken uit de kluis en het magazijn. Op alle etages worden oude drukken, bijzondere uitgaven, grammofoonplaten, atlassen en oude kinderboeken in vitrines tentoongesteld. De Openbare Bibliotheek Amsterdam heeft namelijk bijzondere en oude collecties in bezit.

De collectie van IHLIA

Op de zesde etage van de Centrale Bibliotheek is de bibliotheek van het Internationaal Homo/Lesbisch Informatiecentrum en Archief (IHLIA) gevestigd. IHLIA is het toonaangevende LHBT (Lesbisch, homo, bi en transgender) archief en bibliotheek in Europa. De bibliotheek komt voort uit het in 1978 opgerichte Documentatiecentrum Homostudies van de Universiteit van Amsterdam en het Lesbisch Archief Amsterdam. IHLIA beheert archieven op het terrein van LHBT en geeft informatie aan onderzoekers, journalisten, beleidsmedewerkers, particulieren, studenten, scholieren en andere belangstellenden over dat onderwerp.

In 2007 is de organisatie verhuisd naar de nieuwbouw van de OBA op het Oosterdokseiland, waar op de zesde etage een deel van de collectie is opgesteld. IHLIA heeft er een eigen informatiebalie en expositieruimte. Het grootste deel van het bezit is in het magazijn opgesteld. De collectie wordt niet uitgeleend, want is in hoge mate uniek in de wereld, maar sinds april 2012 is een uitleencollectie boeken en dvd’s geplaatst in de ‘roze kast’ met als doel het publiek op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met bibliotheekmateriaal over homoseksualiteit, biseksualiteit en transgender.

Het bezit van IHLIA is opgenomen in de catalogus van de OBA.