Schatten van de OBA: de collectie Kunst en Kunstnijverheid

Ter gelegenheid van het feit dat de Openbare Bibliotheek vijf jaar gevestigd is aan het Oosterdokseiland kan het publiek een blik werpen op bijzondere boeken uit de kluis en het magazijn. Op alle etages worden oude drukken, bijzondere uitgaven, grammofoonplaten, atlassen en oude kinderboeken in vitrines tentoongesteld. De Openbare Bibliotheek Amsterdam heeft namelijk bijzondere en oude collecties in bezit.

De collectie Kunst en Kunstnijverheid

Bij de opening van de Openbare Bibliotheek in Amsterdam in 1919 was ook een bijzondere kunstnijverheidsverzameling in de collectie opgenomen. Deze was afkomstig van het opgeheven Haarlemse Kunstnijverheidsmuseum en vormde het begin van de speciale collectie op het gebied van kunst en kunstnijverheid.

De collectie bestaat thans uit ca. 2.500 boeken in de uitleencollectie; ca. 6.000 boeken in het magazijn en ca. 2.500 museumcatalogi in magazijn en kluis. In samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek heeft de Openbare Bibliotheek Amsterdam de collectie tentoonstellings- en handelscatalogi tussen 1840 en 1950 op microfiche gezet. Het betreft tentoonstellingen van Nederlandse kunstenaars in Nederlandse en buitenlandse musea of exposities van buitenlandse kunstenaars in Nederlandse musea. Ook handelscatalogi zijn op microfiche vastgelegd, zoals catalogi van de hoeden- en blousecollectie van Metz & Co. en een catalogus van de Gisolampen van de firma Gispen. De catalogi zelf liggen nu in zuurvrije dozen en worden alleen nog voor speciale tentoonstellingen aan de buitenlucht blootgesteld. Geïnteresseerden kunnen de microfiches raadplegen en eventueel een printje maken. Omdat tentoonstellingscatalogi na verloop van tijd vrijwel niet meer te krijgen zijn, schaft de Openbare Bibliotheek Amsterdam tegenwoordig een extra exemplaar aan voor de bewaarcollectie.