Schatten van de OBA: de Amsterdamcollectie

Ter gelegenheid van het feit dat de Openbare Bibliotheek vijf jaar gevestigd is aan het Oosterdokseiland kan het publiek een blik werpen op bijzondere boeken uit de kluis en het magazijn. Op alle etages worden oude drukken, bijzondere uitgaven, grammofoonplaten, atlassen en oude kinderboeken in vitrines tentoongesteld. De Openbare Bibliotheek Amsterdam heeft namelijk bijzondere en oude collecties in bezit.

Amsterdamcollectie

De Amsterdamcollectie bevat ca 2.500 boeken, dvd’s en tijdschriften die allemaal iets met Amsterdam te maken hebben. De collectie bevat materiaal over Amsterdamse architectuur, cultuur, politiek, Artis, parken, musea, de havens, toerisme, openbaar vervoer, maar ook over zaken als uitgaan, gevelstenen, raamprostitutie en criminaliteit. Ook romans waarin de stad een rol speelt worden in de collectie opgenomen (Het Bureau van Voskuil en de detectives van Baantjer).

Een deel van de Amsterdamcollectie is te raadplegen op de derde etage van de Centrale bibliotheek, de overige boeken staan in het magazijn en zijn op te vragen. Naast boeken zijn er ook twee tijdschriften over Amsterdam in te zien: “Ons Amsterdam” en “Amstelodamum”. Boeken uit de Amsterdamcollectie zijn niet te leen, maar van de recent uitgekomen boeken zijn ook exemplaren voor de uitlening gekocht.

Eén van de oudste boeken is “Spiegel van Amsterdams zomervreugd” (1727) van Abraham Rademaker (1675-1735), een werk over de lustplaatsen, herenhuizen, wegen en vaarten in Amstelveen en de toen buiten de stad gelegen dorpen Slooten en Overtoom. Dit toeristische werk bevindt zich in de kluis van de OBA. Een ander topstuk uit de kluis is “De diergaarde en het Museum van het Genootschap Natura Artis Magistra” van Hermann Schlegel één van de oudste beschrijvingen van Artis, uit 1849.