Bij ons in de Jordaan

“Jordaancafés zijn huiskamers. Als je op een bepaald uur binnenkomt, heb je ook werkelijk het gevoel dat je in een huiskamer binnenkomt, in de sfeer van intimiteit van mensen die elkaar al heel lang kennen, een onzichtbare barrière waar je doorheen moet, een wereld van ooms en tantes die elkaars gewoontes, hebbelijkheden, politieke opinies en verhalen kennen” (Cees Nooteboom). Geen plek in Amsterdam waar de buurtkroeg zo’n belangrijke rol vervult als in de Jordaan en dat dan vaak in combinatie met het Nederlandse lied.

Rooie Nelis

Rooie Nelis werd geboren in een gezin van 23 kinderen. Zijn vader, Zwarte Nelis, was een berucht drankorgel. Rooie Nelis had een moeilijke jeugd. Nelis droeg de anarchisten een warm hart toe en was op 18 november 1919 een van de dragers van de doodskist van Ferdinand Domela Nieuwenhuis. Hij werd kolensjouwer en trouwde in 1927 met Rooie Sien, die in een visloods werkte. In dat jaar werd hun dochter Blonde Sien geboren. Na een bedrijfsongeval werd hij steuntrekker. Met spaargeld en steun van bierbrouwer Amstel begint Nelis in 1937 in de Laurierstraat het café dat zijn naam tot op de dag van vandaag voert. Blonde Sien en haar echtgenoot Zwarte Gerrit zijn nog steeds eigenaar van het café. In Rooie Nelis begonnen Dries Roelvink en Henk van Mokum hun carrière. Ook André Hazes en Koos Alberts brachten er het Nederlandse lied ten gehore. Blonde Sien deed als figurant mee in de oorspronkelijke televisiereeks ‘’t Schaep met de Vijf Poten’. Er wordt zelfs beweerd dat de rol van Adèle Bloemendaal in deze serie is gebaseerd op het leven van Blonde Sien. Het bezorgde café ‘Rooie Nelis’ grote bekendheid. Koningin Beatrix en premier Balkenende bezochten Rooie Nelis enkele malen.

De Twee Zwaantjes

Sinds 1928 is café De Twee Zwaantjes gevestigd aan de Prinsengracht 114. Het is een stamcafé, maar trekt ook veel toeristen en dagjesmensen, omdat het gelegen is tussen het Amsterdam Cheese Museum en het Amsterdam Tulip Museum. Veel studenten komen af op de zangavonden op vrijdag, zaterdag en zondag. Er is live muziek, maar de attractie op die avonden is dat de microfoon ook rondgaat en iedereen zijn favoriete lied ten gehore kan brengen. Het repertoire is het Nederlandse levenslied, Jordanees, Jiddisch, jazz, opera en operette. In De Twee Zwaantjes schenkt men nog regelmatig een bessenjenever of een advocaatje.

Het Monumentje

Het Monumentje is gevestigd in een pand aan de Westerstraat uit de 17de eeuw. Het is een echt buurtcafé, waar relatief weinig toeristen komen. Deze bruine kroeg opende in 1973 en werd ingericht met delen van de inboedel van een oude Belgische winkel. Op de eerste maandag van de maand is er een meezingavond voor het Nederlandse lied. De derde vrijdag van de maand draait een diskjockey platen. Ook is er een jaarlijks backgammon toernooi.

Lowietje

Aan de Derde Goudsbloemdwarsstraat 2 is sinds 1954 café Lowietje gevestigd, dat vooral landelijke bekendheid kreeg door de televisieserie Baantjer. Het café was opnamelocatie voor de serie tussen 1995 en 2006. Gasten kunnen een selfie maken met de hoed van Baantjer, die nog in het café hangt. Portretten van bekende Nederlanders, die ooit het café bezochten, hangen aan de wand. Ook in Lowietje kun je meezingen met de hits van Tante Leen, Johnny Jordaan en Willy Alberti.

De Zon

“In De Zon waar het begon”, zong Koos Alberts ooit. Het voetbal- en kaartcafé is sinds ca. 1930 gevestigd aan de Lindengracht. Vroeger kon je er luisteren naar Koos Alberts en Johnny Meijer. Aan de muur hangt de beroemde foto van Paul Huf van Johan Cruijff, Piet Keizer, Sjaak Swart en Klaas Nuninga. De letterdecoratie op de caféruit van Wim Visser is helaas gesneuveld en vervangen door een moderne letter.