Amsterdam en de slavernij

Op 1 juli 1863 – 150 jaar geleden - werd in de Nederlandse koloniën de slavernij afgeschaft. Ter gelegenheid van de herdenking van deze gebeurtenis is van 16 juni t/m 22 september 2013 de tentoonstelling “Slavernij verbeeld” te zien bij Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. In samenwerking met die instelling maakten Jörgen Raymann en zijn dochter Melody een tentoonstelling op panelen voor de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Van 16 juni t/m 26 augustus is deze expositie te bezichtigen op de vijfde etage van de Centrale Bibliotheek. Dit themadossier is gewijd aan de sporen die het Nederlands slavernijverleden in Amsterdam heeft achtergelaten. 

 • De West-Indische Compagnie en de slavenhandel Bekijk details

  Op 1 juli 1863 leefden er in Suriname ongeveer 36.000 mensen in slavernij en op de Antillen circa 12.000. De oorsprong van de slavernij in de Nederlandse koloniën ligt in de eerste helft van de 17de eeuw, toen de West-Indische Compagnie begon met het transport van Afrikaanse slaven naar de West.

  Bekijk details van De West-Indische Compagnie en de slavenhandel

 • Slavernij Bekijk details

  “Ik ben nog in geene kolonie geweest, waar de slaven zoo slecht worden behandeld, zulk slecht voedsel en zulke sobere kleeding ontvangen en waar zij toch tot zulk een zwaaren arbeid, boven hunnen krachten worden genoodzaakt.” Dit schreef Pinson Bonham, gouverneur van Suriname tijdens het Britse tussenbestuur (1804-1816) in een brief aan Londen. Vooral op de plantages hadden de slaven het zwaar.

  Bekijk details van Slavernij

 • Vrijheid en herdenking Bekijk details

  Koning Willem III bekrachtigde op 8 augustus 1862 de wet op afschaffing van de slavernij. De gouverneur van Suriname, Van Landsberge, kondigde het Koninklijk Besluit op 3 oktober 1862 aan in een proclamatie aan de slavenbevolking in de Kolonie Suriname.

  Bekijk details van Vrijheid en herdenking

 • Sporen van Slavernij in Amsterdam; de WIC Bekijk details

  Amsterdam was de stad waar de zetel van de West-Indische Compagnie was gevestigd. Een aantal gebouwen in de stad heeft een verleden dat nauw verbonden is met de Compagnie en met de slavenhandel.

  Bekijk details van Sporen van Slavernij in Amsterdam; de WIC

 • Sporen van Slavernij in Amsterdam; particulieren en ondernemers Bekijk details

  Tal van particulieren en ondernemers zijn rijk geworden van de slavenhandel. Met hun geld kochten ze panden op de mooiste locatie van de stad: de grachtengordel.

  Bekijk details van Sporen van Slavernij in Amsterdam; particulieren en ondernemers

 • Geraadpleegde literatuur Bekijk details

  Geraadpleegde bronnen bij dit themadossier

  Bekijk details van Geraadpleegde literatuur