Amsterdam als reisdoel

Boeken bij 'Amsterdam als reisdoel'

Van zaterdag 8 tot en met zondag 16 maart vindt de jaarlijkse Boekenweek plaats. Dit jaar is reizen als overkoepelend thema gekozen. Ter gelegenheid van deze manifestatie besteedt de Digitale Etalage aandacht aan Amsterdam als toeristische trekpleister. In de loop der eeuwen trokken reizigers, pelgrims, geleerden, schrijvers, rugzaktoeristen, tsaren en handelaren naar de stad aan het IJ. Over het doel van hun reis en over hun ontvangst in Amsterdam gaat dit themadossier.

 • Amsterdam als bedevaartplaats in de Middeleeuwen Bekijk details

  In de nacht van 22 op 23 maart zal er weer een Stille Ommegang plaatsvinden. De deelnemers volgen een route die globaal loopt van het Spui, via Kalverstraat, Nieuwendijk, Prins Hendrikkade, Warmoesstraat, Nes en Langebrugsteeg naar het Spui. De zwijgende processie volgt het parcours van de middeleeuwse sacramentsprocessie.

  Bekijk details van Amsterdam als bedevaartplaats in de Middeleeuwen

 • Van herberg tot wijnvat: reisimpressies uit de 17de eeuw Bekijk details

  De economische voorspoed van Amsterdam in de Gouden Eeuw had tot gevolg dat vele reizigers de stad bezochten. Zij werden aangevoerd per postkoets, beurtschip en trekschuit. Engelse reizigers namen de pakketboot van Harwich naar Hellevoetsluis. De 17deeeuwse toerist kon zich vergapen aan de weelde van de stad, maar zich ook ergeren aan de stank in de grachten. “A city of a boggy and unwholesome situation”, klaagt de Engelse reiziger John Walker in 1671

  Bekijk details van Van herberg tot wijnvat: reisimpressies uit de 17de eeuw

 • Tsaar Peter de Grote in Amsterdam Bekijk details

  De welvaart van Amsterdam had ook aantrekkingskracht op doorluchtige reizigers. Tsaar Peter de Grote (1672-1725) had grote belangstelling voor de ontwikkelingen in de scheepsbouw en wetenschap. Tijdens twee van zijn Europese reizen bezocht hij Amsterdam.

  Bekijk details van Tsaar Peter de Grote in Amsterdam

 • Van Blauw Jan tot orgelman: reisimpressies uit de 18de eeuw Bekijk details

  “In Amsterdam heb ik goed gegeten, slecht geslapen en ben ik slecht bediend.” Denis Diderot (1713-1784) is niet erg vleiend over Amsterdam. Hij ergert zich aan de penetrante stank, de smalle straten en zelfs aan het Begijnhof, dat hij een toevluchtsoord noemt voor mensen die een leuk leven willen leiden. De Franse schrijver en filosoof was een van de vele reizigers die Amsterdam tijdens de periode van de Verlichting bezochten.

  Bekijk details van Van Blauw Jan tot orgelman: reisimpressies uit de 18de eeuw

 • Van Bismarck tot Van Lennep: reisimpressies uit de 19de eeuw Bekijk details

  In augustus 1853 reisde Otto von Bismarck (1815-1898) door Nederland. De latere kanselier van het Duitse rijk bezocht ook Amsterdam, alvorens met de stoomboot over te steken naar Harlingen. Hij vergeleek Amsterdam in een brief aan zijn vrouw met Venetië; maar ook met Londen en Parijs. In Amsterdam waren namelijk prachtige winkels, die de vergelijking met genoemde hoofdsteden konden doorstaan. In de loop van de negentiende eeuw maakte Amsterdam grote veranderingen door: de trein verving de postkoets...

  Bekijk details van Van Bismarck tot Van Lennep: reisimpressies uit de 19de eeuw

 • Van sexmuseum tot muizenhuis: moderne attracties in Amsterdam Bekijk details

  Dit themadossier besluit met een overzicht van hedendaagse Amsterdamse attracties. Ging men in de 17de eeuw naar het rasphuis en het spinhuis om opgepakte boeven en prostituees te bekijken, thans loopt de rugzaktoerist door het Red Light District en bekijkt strafwerktuigen in het foltermuseum.

  Bekijk details van Van sexmuseum tot muizenhuis: moderne attracties in Amsterdam

 • Geraadpleegde Literatuur Bekijk details

  Boeken en internetbronnen die zijn gebruikt bij het themadossier 'Amsterdam als reisdoel'.

  Bekijk details van Geraadpleegde Literatuur