50 jaar Provo (1965-1967)

50 jaar Provo

Op 25 mei 1965 werd Provo aangekondigd. De beweging van rebelse jongeren zou gedurende twee jaar het hoofdstedelijk gezag tarten en provoceren. Het zou uiteindelijk leiden tot het vertrek van de hoofdcommissaris van politie en de burgemeester. Ter gelegenheid van 50 jaar Provo is in het Stadsarchief onder de titel: “Cor Jaring fotograaf. Magisch Centrum Amsterdam. 1965-1975” een tentoonstelling te zien van het werk van de man die deze roerige jaren in beeld bracht. In een vitrine ligt Jarings beroemde ‘magische pershelm’. De tentoonstelling loopt nog tot 12 juli 2015. 

 • Wat voorafging aan Provo Bekijk details

  Onrust, verwarring en revolutie propageerden de Provo’s. De provocatie was het wapen in de strijd met de autoriteiten. Amsterdam had bij het ontstaan van Provo al kennisgemaakt met de ontregelende happenings van anti-rookmagiër Robert Jasper Grootveld en met de nozems op de Nieuwendijk.

  Bekijk details van Wat voorafging aan Provo

 • De opkomst van Provo Bekijk details

  Het woord provo is afkomstig uit het proefschrift ‘Achtergronden van nozemgedrag’ van Wouter Buikhuisen uit 1965. Buikhuisen liet onder nozems pakjes sigaretten uitdelen met vragenlijsten, werkte met spionnen die verkleed als nozem en op de brommer onderzoeksgegevens verzamelden. Ook werden meisjes met zakjes rijksdaalders op de vetkuiven afgestuurd. Om hun anti-autoritaire gedrag te omschrijven karakteriseerde hij de nozem als ‘provo’ (van: provoceren).

  Bekijk details van De opkomst van Provo

 • Beatrix en Claus Bekijk details

  Op 4 juli 1965 varen Prinses Beatrix en Prins Claus in een rondvaartboot door de grachten, toegejuicht door het volk. Plotseling wordt een stapeltje pamfletten naar de boot geworpen, waarvan één – naar verluidt – het jonge stel bereikt. Het is ‘Provokatie’ nr. 3 waarin onder de leus ‘Geen monarchie maar anarchie’ een boekje wordt opengedaan over het dubieuze verleden van Prins Bernhard en Prins Claus.

  Bekijk details van Beatrix en Claus

 • Het einde van Provo Bekijk details

  Provo had veel publiciteit gekregen met de rookbommen, de happenings, de witte fietsen en de pamfletten. Toch begon er onenigheid te ontstaan in de gelederen. Dit kwam vooral aan het licht in de periode vlak na het huwelijk van Beatrix, toen Provo meedeed aan de Gemeenteraadsverkiezingen.

  Bekijk details van Het einde van Provo

 • De nasleep van Provo Bekijk details

  In het laatste nummer van ‘God, Nederland en Oranje’ staat een cartoon van Willem (Bernard Holtrop), thans tekenaar bij ‘Charlie Hebdo’. Een generaal en een geestelijke staan glimlachend bij de grafzerk van Provo (1965-1967), maar ze zijn zich niet bewust van een cirkelzaag die de grond onder hun voeten weghaalt. Provo was dood, maar het verzet allerminst.

  Bekijk details van De nasleep van Provo

 • Geraadpleegde bronnen Bekijk details

  Een overzicht van de voor het themadossier '50 jaar Provo' geraadpleegde bronnen.

  Bekijk details van Geraadpleegde bronnen