Na de eeuwwisseling

Op zaterdag 28 september 2013 nam directeur Pierre Ballings afscheid van Paradiso. De man die bij zijn aantreden had gezegd niet tot zijn pensioen te zullen blijven is dan 21 jaar directeur geweest. De bezoekersaantallen waren in die periode gestegen van 170.000 naar 550.000 per jaar. Paradiso werd tot twee keer toe verbouwd en kreeg er meer capaciteit bij door toevoeging van een tweede balkon. De poptempel had bij zijn vertrek 300 man personeel in dienst. Ballings werd opgevolgd door voormalig zakelijk directeur van de VARA, Mark Minkman.

Nachtprogrammering

Bezoekers van Club Paradiso kunnen zich tegenwoordig van de randen van de nacht tot in de vroege uren vermaken aan de Weteringschans. Zo is er de wekelijkse ‘alternatieve’ clubnacht ‘Noodlanding’. ‘Boss Hiphop & R&B’ wordt van 0.00 tot 5.00 uur gehouden. Het langstlopende hiphopfeest is ‘Bassline’, dat ooit begonnen is in de ‘Roxy’. Dragqueens kunnen met elkaar de competitie aangaan in ‘Superball’. De ‘battle’ wordt gevolgd door een zinderende afterparty.

Fabchannel

Vanaf 2000 beheerde Stichting Fabchannel een website waarmee meer publiciteit voor bepaalde artiesten kon worden gegenereerd. Ter promotie van hun muziek werden streams van optredens uitgezonden vanuit een ruimte boven Paradiso. De Stichting compenseerde de afdracht van het verschuldigde geld voor muziekgebruik aan Buma/Stemra met reclame-inkomsten via de website. In 2004 werd met een bijdrage van het ministerie van O.C. & W. een nieuwe montagestudio opgebouwd. De streams van de optredens kwamen medio 2006 ook beschikbaar via de webcatalogus van de Openbare Bibliotheek Amsterdam; uiteraard na een zoekactie op naam van de uitvoerende artiest(en). Fabchannel kreeg echter met steeds meer weerstand van de platenmaatschappijen te maken. Ze weigerden toestemming voor het afstaan van beelden van hun artiesten. Op 13 maart 2009 sloot de website van Fabchannel.

Paradiso Vinyl Club

Toch blijft Paradiso betrokken bij initiatieven om popartiesten bij te staan. In februari 2015 wordt de Vinyl Club opgericht, een platenlabel met als doel muziek van beginnende Nederlandse artiesten te promoten. Per jaar worden acht 7-inchsingles op de markt gebracht. Voor 6 euro kun je lid worden van de club. Donateurs ontvangen exclusieve vinylreleases, concerttickets en downloads. Veelbelovende bands krijgen de kans om hun carrière te beginnen in de bovenzaal, waar ooit the Arctic Monkeys, Coldplay en Blaudzun hun eerste optredens in Paradiso gaven.

Paradiso Zuid-Oost en Paradiso Noord

De toenemende belangstelling voor optredens noopte de directie om te zien naar meer zalencapaciteit. Met het Cosmic Theater en beeldinstituut Imagine IC werd na 2000 een plan opgesteld voor een popzaal van 1250 plaatsen. De kredietcrisis verhinderde de uitvoering van het project. Paradiso Noord, het project met de Tolhuistuin, werd in 2014 wel gerealiseerd, zij het na uitstel van een aantal jaren. De meeste concerten in het culturele ontmoetingscentrum van Stichting Tolhuistuin worden door Paradiso georganiseerd onder de noemer ‘Paradiso Noord’. Het accent ligt op de promotie van Nederlands talent. Ook programmeert Paradiso tegenwoordig soms concerten in kleinere ruimtes als De Duif en De Vondelkerk.

Amy Winehouse

Het bekendste album van Amy Winehouse ‘Back to black’ was vier maanden voor het optreden - op 4 oktober 2006 – verschenen. De kaartjes voor het nachtconcert van 7 februari 2007 waren dan ook zeer gewild. Amy trad niet op met haar gebruikelijke begeleidingsband. De kwaliteit van haar nieuwe begeleiders was echter heel hoog en de muziek had “that motown vibe”. Amy Winehouse stak van wal met ‘Just friends’ en speelde alle topnummers van ‘Back to black’, zoals het titelnummer, ‘Love is a losing game’, ‘Me and Mr. Jones’ en natuurlijk ‘Rehab’. De zangeres nam tussen de nummers door een flinke slok, maar de avond verliep zonder incidenten.

Lyle Lovett & John Hiatt

Acteur en new countryzanger Lyle Lovett en countryrocker John Hiatt gaven een gezamenlijk concert in Paradiso op zaterdag 13 februari 2010. Lovett had in 2009 een nieuw album uit, ‘Natural forces’. ‘Same old men’, de laatste cd van John Hiatt, dateerde van 2008. De twee vijftigers speelden tweeëneenhalf uur op de akoestische gitaar. John Hiatt vertolkte onder meer ‘Drive South’, ‘Tennesee Plates’ en uiteraard ‘Have a little Faith’. Lyle Lovett imponeert met ‘If I had a boat’ en ‘Her first mistake’. De heren sloten de avond af met ‘Closing Time’.

De Dijk & Solomon Burke

Op 12 oktober 2010 zou De Dijk optreden met de legendarische soulzanger Solomon Burke. Het zwaargewicht van de soulmuziek – hij woog ca. 200 kilo - had met de Dijk op 1 oktober de cd ‘Hold on tight’ uitgebracht. Hierop stonden Engelstalige uitvoeringen van nummers van De Dijk. Op 10 oktober vloog Burke naar Schiphol, waar hij na aankomst plotseling overleed. In overleg met de familie van Burke werd besloten een aangepast concert op 12 oktober te geven: een ‘homecoming’ ter nagedachtenis van de soullegende.

Typhoon

Op 23 december 2014 gaf Typhoon in een uitverkocht Paradiso een eindejaarsconcert. De rapper uit ’t Harde had in 2014 zijn tweede plaat ‘Lobo da basi’ uitgebracht die hem een doorbraak bezorgde naar een breed publiek. Het album, de single ‘Hemel valt’ en Typhoon zelf - als live act - vielen dat jaar in de prijzen. Ook zijn optredens in ‘De Wereld Draait Door’ droegen sterk bij aan zijn populariteit. Typhoon kreeg van Paradiso carte blanche om de avond naar eigen voorkeur in te richten. Het concert in Paradiso op 23 december zou maar liefst tweeëneenhalf uur in beslag nemen.

Southside Johnny & The Asbury Jukes

Een vrijwel jaarlijks terugkerende podiumact in Paradiso is Southside Johnny & The Asbury Jukes uit New Jersey. Hun optredens trekken altijd volle zalen. Zo ook het concert dat zij op 16 mei 2016 gaven. De band speelt een mengeling van Motown soul en rock-’n roll en is ook nauw verbonden met Bruce Springsteen en zijn E Street Band. Van Springsteen werden op 16 mei onder meer ‘Talk to me’ ‘Fever’ en ‘Sherry Darling’ gespeeld; van Little Steven, gitarist van de E Street Band, ‘Angel Eyes’ en ‘Forever’ en uit het eigen repertoire: onder meer ‘Love on the wrong side of town’, ‘Broke down piece of man’ en ‘Trapped again’. Van de laatste cd ‘Soultime’ uit 2015 werden uitgevoerd: ‘Spinning’, ‘I’m not that lonely’ en ‘Words fail me’.