225 jaar Felix Meritis

Boeken bij "225 jaar Felix Meritis"

Op 31 oktober is het 225 jaar geleden dat Felix Meritis het pand Keizersgracht 556, thans nummer 324, betrok. Op 7 juli 1787 werd de eerste steen gelegd en op 31 oktober 1788 vond de feestelijk inwijding plaats met een muzikaal programma in de concertzaal. Felix Meritis nam daarmee een uitzonderlijk positie in onder de genootschappen aan het eind van de 18de eeuw. Geen van deze instellingen kon zich een dergelijk hoofdkwartier veroorloven.

 • Het genootschap Felix Meritis Bekijk details

  Het maatschappelijk leven in de tweede helft van de 18de eeuw werd gekenmerkt door een grote behoefte van burgers om elkaar te ontmoeten in genootschappen. Het was de periode van de Verlichting en groepen welgestelde burgers verenigden zich in literaire, natuurkundige en kunstgenootschappen. Het Amsterdamse Felix Meritis (Gelukkig door Verdiensten) was een algemeen wetenschappelijk en cultureel genootschap en werd opgericht in 1777.

  Bekijk details van Het genootschap Felix Meritis

 • De voorgevel en het voorhuis Bekijk details

  Jacob Otten Husly ontwierp voor Felix Meritis een monumentaal pand in de stijl van het classicisme. Het gebouw bestaat uit een voor- en achtergedeelte gescheiden door een ruim trappenhuis met een sierlijke wenteltrap.

  Bekijk details van De voorgevel en het voorhuis

 • Het achterhuis en het observatorium Bekijk details

  Thans vormen de panden aan Keizersgracht en Prinsengracht één geheel, maar 225 jaar geleden moest men nog een binnenplaats met bergen turf en steenkool oversteken en de penetrante geur van de secreten (poepdozen) trotseren om het achterhuis te bereiken.

  Bekijk details van Het achterhuis en het observatorium

 • Verdere geschiedenis tot de Tweede Wereldoorlog Bekijk details

  Ook in de 19de eeuw bleef het gebouw van Jacob Otten Husly een geliefd ontmoetingspunt voor de burgers van Amsterdam. Wel veranderde de sfeer van het genootschap, dat tot het vertrek van de Fransen en de komst van Koning Willem I in 1813 patriots gezind was. Na dat jaar werd Felix Meritis steeds meer een sociëteit voor de deftige kringen van Amsterdam.

  Bekijk details van Verdere geschiedenis tot de Tweede Wereldoorlog

 • Felix Meritis na de Tweede Wereldoorlog Bekijk details

  Tijdens de Tweede Wereldoorlog, in 1944, doet Holdert & Co. de panden aan Keizersgracht en Prinsengracht van de hand. De Amsterdamse koopman Johannes van Vloten wordt voor 180.000 gulden de nieuwe eigenaar van het gebouw. De drukkerij blijft er in gehuisvest. Van Vloten verkoopt Felix Meritis in 1946 met 70.000 gulden winst door aan de stichting Bepenak van de Communistische Partij Nederland.

  Bekijk details van Felix Meritis na de Tweede Wereldoorlog

 • Geraadpleegde literatuur Bekijk details

  Geraadpleegde bronnen voor dit dossier.

  Bekijk details van Geraadpleegde literatuur