175 jaar Artis

Boeken bij "175 jaar Artis"

Op 1 mei 1838 werd in Amsterdam het Zoölogisch Genootschap ‘Natura Artis Magistra’ (de natuur is de leermeesteres der Kunst) opgericht. Oprichters waren de boekhandelaar Gerardus Frederik Westerman (1843-1890), de commissionair J.W.H. Werlemann (1807-1877) en de horlogemaker J.W. Wijsmuller (1806-1882). Westerman zou de eerste directeur worden van de dierentuin die het genootschap op een terrein in de Plantage zou ontwikkelen.Ter gelegenheid van het 175-jarig jubileum besteedt de Digitale Etalage Amsterdam aandacht aan de dierentuin met een speciaal dossier. Hierin gaan we nader in op Artis en de kunst, Artis in de letteren, het beleid van dierentuinen en de bibliotheek van Artis.

 • Artis en de functieverandering van dierentuinen Bekijk details

  Artis is bij oprichting een uitstalling van allerlei verschillende (levende én opgezette) diersoorten. Deze uitstalling dient in eerste instantie tot kennisbevordering bij zoölogen, niet het gewone publiek.

  Bekijk details van Artis en de functieverandering van dierentuinen

 • Artis in de letterkunde (1838-1945) Bekijk details

  Vanaf het begin heeft Artis een rol gespeeld als decor in romans, verhalen en gedichten. Een kleine selectie in twee artikelen:

  Bekijk details van Artis in de letterkunde (1838-1945)

 • Artis in de Letterkunde (vanaf 1945) Bekijk details

  Ook in de naoorlogse literatuur vormde Artis inspiratiebron en decor voor schrijvers en dichters.

  Bekijk details van Artis in de Letterkunde (vanaf 1945)

 • Artis in de jeugdliteratuur Bekijk details

  Als dierentuin is Artis een paradijs voor kinderen. Voor chronisch zieke en gehandicapte kinderen wordt elk jaar een “Kinderbeestfeest” (voorheen “Dreamnight”) georganiseerd. De mascotte van Artis is speciaal voor kinderen ontworpen : de knuffel Artis de Partis. Geen wonder dat de dierentuin ook in tal van kinderboeken een rol speelt.

  Bekijk details van Artis in de jeugdliteratuur

 • Artis en de beeldende kunst Bekijk details

  Kunst is niet direct het eerste waar men aan denkt bij de naam Artis. Maar voor de oprichters van het genootschap Natura Artis Magistra in 1838 is de relatie tussen de dierentuin en de beeldende kunst bijna een vanzelfsprekendheid. De naam, die het genootschap siert - Natura Artis Magistra oftewel ‘de natuur is de leermeesteres van de kunst’ - laat wat dat betreft niets aan duidelijkheid te wensen over.

  Bekijk details van Artis en de beeldende kunst

 • De Artis Bibliotheek Bekijk details

  Toen Boudewijn Büch tijdens een bezoek aan de Artis Bibliotheek een zeldzaam werk van Linnaeus ter hand nam, werd hij door het raam aangestaard door een zebra. Dat zal niet iedereen overkomen, maar een bezoek aan de negentiende eeuwse boekerij aan de Plantage Middenlaan is hoe dan ook een onvergetelijke ervaring.

  Bekijk details van De Artis Bibliotheek

 • Geraadpleegde literatuur Bekijk details

  Bronnen die bij dit themadossier gebruikt zijn

  Bekijk details van Geraadpleegde literatuur