150 jaar Heineken in Amsterdam

Boeken bij "150 jaar Heineken"

In 1863 begon Gerard Heineken (1841-1893) onderhandelingen over de aankoop van bierbrouwerij ‘De Hooybergh’ aan de Nieuwezijds Voorburgwal. Op 15 februari 1864 – dit jaar 150 jaar geleden - vond de formele overdracht van de brouwerij plaats. Het zou het begin vormen van een familiebedrijf dat zou uitgroeien tot een internationale onderneming. Van 7 februari tot en met 11 mei 2014 is in het Stadsarchief de expositie ‘Heineken’s Amsterdam’ te zien over de grondlegger van de bierbrouwerij, die tevens één van de vormgevers was van het laatnegentiende-eeuwse Amsterdam.

 • De bierbrouwerij van Heineken in de 19de eeuw Bekijk details

  “Weldra verrijst op dezen plek De Stoom-Bierbrouwerij: De drank der vaderen herleev’; De bierkroes zwaaye vrij! Niet meer het geestbedwelmend vocht, Zal onze volksdrank zijn; Neen! Holland’s bier versiere reeds Den disch van groot en klein” Uit dit feestlied, gezongen bij het leggen van de eerste steen van de nieuwe Heineken brouwerij, spreekt de hoop dat het bier de verderfelijke jenever zou verdringen als populaire volksdrank. De plechtigheid vond plaats op 17 mei 1867, al drie jaar na de aankoop...

  Bekijk details van De bierbrouwerij van Heineken in de 19de eeuw

 • De bierbrouwerij van Heineken in de twintigste eeuw Bekijk details

  Na de dood van Heineken neemt zijn weduwe Mary Tindal achter de schermen zijn rol over. Directeur is tot 1904 haar tweede echtgenoot Julius Petersen en na diens overlijden nemen Albert Berkemeier en Gurben Dalmeyer de dagelijkse leiding in handen. Tot 1914, als Pierre Henri Heineken het familiebedrijf gaat leiden, stijgt de productie van 200.000 naar 300.000 hectoliter per jaar. Heineken pilsener wordt geëxporteerd naar Nederlands-Indië, Frankrijk, Engeland en België.

  Bekijk details van De bierbrouwerij van Heineken in de twintigste eeuw

 • De familie Heineken Bekijk details

  De oorsprong van de familie Heineken ligt in Bremen. Daar had Christian Heineken al een bierbrouwerij. Zijn nakomelingen trokken naar Nederland. Kleinzoon Diedericus Heineken (1730-1795) vestigde zich in Elburg en was predikant in het naburige Doornspijk. Zijn zoon Adriaan Gilles ging in 1797 in Amsterdam aan de Brouwersgracht wonen. Hij was de grootvader van de grondlegger van het Heineken concern.

  Bekijk details van De familie Heineken

 • Het brouwen van bier Bekijk details

  Het Egypte van de farao’s kende al een drank, die overeenkomsten vertoont met het huidige bier. Deze drank werd bereid uit graan en gekruid met een ander plantaardig product om het op smaak te brengen. Via de Ethiopiërs en de Joden kwam de kennis over het bier bij de Grieken. Bierbereiding, zoals we die nu kennen en waarbij hop toegevoegd wordt, kwam bij de Germanen tot ontwikkeling.

  Bekijk details van Het brouwen van bier

 • Bekijk details van Geraadpleegde literatuur: