125 jaar theater Carre

Boeken bij "125 jaar Carré"

Op zaterdag 3 december 1887 - 125 jaar geleden - opende theater Carré haar deuren. Ter gelegenheid van dit jubileum is er een tentoonstelling te zien in Bijzondere Collecties, het museum van de UvA aan de Oude Turfmarkt nr. 129 (tot en met 20 januari 2013). Op 29 november is de publicatie "Een plek om lief te hebben, geschiedenis van Carré" van Mariëtte Wolf verschenen. De schrijfster geeft op 16 december een lezing over dit boek in het Stadsarchief (vanaf 15.00 uur) en op 18 december in de Openbare Bibliotheek Amsterdam (Haasse-Vestdijkzaal vanaf 20.00 uur). Theater Carrë zelf heeft een driedelige DVD uitgebracht: "125 jaar Carré; de geschiedenis van een circustheater". 

 • “Kermis moet er wezen” Bekijk details

  De eerste keer dat de Frans/Duitse familie Carré in Nederland optreedt - met hun bekende paardenvoorstelling - is tijdens de jaarlijkse kermis op het Amstelveld in september 1863. Kermissen vormen eeuwenlang hét culturele hoogtepunt van het jaar. In een tijd, waarin mensen zelden hun woonplaats verlaten en het grootste deel van de bevolking niet kan lezen, vormen kermissen met hun bonte stoet van circusartiesten - van menselijke en dierlijke aard - een link met de grotendeels onbekende buitenwereld.

  Bekijk details van “Kermis moet er wezen”

 • Carré Het theater Bekijk details

  De genodigden op die bewuste zaterdag worden getrakteerd op een ‘Groote Parade Gala Openingsvoorstelling in de Hoogere Rijkunst, Paardendressuur en Gymnastiek’. De dag erna mag ook het gewone publiek het gebouw binnentreden en de luxe inrichting bewonderen. Er valt ook veel te bewonderen.

  Bekijk details van Carré Het theater

 • Oscar Carré Bekijk details

  De ‘Koning van het Circus’, zoals Oscar Carré wordt genoemd, wordt door vele vorsten bewonderd, niet in de laatste plaats door Koning Willem III. Deze benoemt hem al in 1870 tot hofleverancier. Het circus Oscar Carré mag zich sinds die tijd het ‘Koninklijk Nederlands Circus Oscar Carré noemen. Deze bewondering gaat vaak verder dan professionele waardering. Oscar mag vele vorsten tot zijn vrienden rekenen. Dat dit Oscar Carré geen windeieren legt moge duidelijk zijn.

  Bekijk details van Oscar Carré

 • Carré van circus naar variété……en vele andere amusementsvormen Bekijk details

  Theater Carré start in de jaren negentig van de 19e eeuw met het bieden van variété-voorstellingen; aanvankelijk alleen in de zomermaanden. Variété slaat aan. Circussen vormen niet meer de enige amusementsvorm. Andere vormen van vertier, die Theater Carré, vanaf het begin van de twintgste eeuw, aanbiedt zijn: opera, operette en niet te vergeten volkstoneel. Het gezelschap van Herman Bouber is een regelmatige bespeler van Carré.

  Bekijk details van Carré van circus naar variété……en vele andere amusementsvormen

 • Bezetting: de jaren ’40 ‘45 Bekijk details

  De laatste voorstelling in Carré voor de bezetting was “De dochter van den Tamboer-Majoor”, een operette van Jacques Offenbach. Na de inval waren er geen voorstellingen meer tot 25 mei. Die dag ging het theater weer open met een voorstelling getiteld: “Weer Variété in Carré”.

  Bekijk details van Bezetting: de jaren ’40 ‘45

 • Na de oorlog: de late jaren ’40 en de jaren ‘50 Bekijk details

  Op 30 juni 1945 ging Carré weer open en trad Heintje Davids op in een revue die met kunst en vliegwerk was samengesteld en de titel “Ad Hoc” meekreeg. Een periode van voorzichtig herstel nam een aanvang.

  Bekijk details van Na de oorlog: de late jaren ’40 en de jaren ‘50

 • Musicals en One Man Shows: de jaren ’60 en ‘70 Bekijk details

  De jaren ’60 en ’70 werden gekenmerkt door twee nieuwe amusementsvormen: de one man show en de musical.

  Bekijk details van Musicals en One Man Shows: de jaren ’60 en ‘70

 • De jaren 80/90/00 Bekijk details

  Op 1 januari 1977 kocht de gemeente Amsterdam het gebouw voor bijna zes miljoen gulden van EMS en daarmee werd Carré echt het theater van Amsterdam. De André van Duin-revue Lach om het leven leidde dit nieuwe tijdvak in, waarin directeur Guus Oster ook het circus in Carré terugbracht.

  Bekijk details van De jaren 80/90/00

 • Geraadpleegde literatuur Bekijk details

  Geraadpleegde bronnen bij het themadossier "125 jaar theater Carré"

  Bekijk details van Geraadpleegde literatuur