125 Jaar Concertgebouw en concertgebouworkest

INLEIDING

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Op 11 April 1888 vond de feestelijke opening plaats van het Concertgebouw te Amsterdam door een aantal gelegenheidsensembles onder leiding van Henri Viotta. Op 3 november 1888 stelt het pas opgerichte Concertgebouworkest zich onder leiding van Willem Kes voor aan het Amsterdamse publiek.

Boeken bij "125 jaar concertgebouw en concertgebouworkest"

 • De opening van het Concertgebouw Bekijk details

  Op 11 April 1888 vond de feestelijke opening plaats van het Concertgebouw te Amsterdam door een aantal gelegenheidsensembles onder leiding van Henri Viotta. Op 3 november 1888 stelt het pas opgerichte Concertgebouworkest zich onder leiding van Willem Kes voor aan het Amsterdamse publiek. Op 24 oktober 1895 neemt Willem Kes afscheid van Amsterdam. Hij vertrekt naar Glasgow. Op 27 oktober 1895 neemt de jonge Willem Mengelberg de bâton en de leiding over. Hij treft een door Willem Kes goed gedrild...

  Bekijk details van De opening van het Concertgebouw

 • Het eerste bestuur Bekijk details

  Gezegd moet worden dat Willem Kes voorlopig niet in aanmerking kwam voor de post van vaste dirigent van een nog op te richten orkest.

  Bekijk details van Het eerste bestuur

 • Ontwikkelingen vanaf 1895 - Afscheidsconcert Willem Kes Bekijk details

  Op 5 februari 1895 brachten de dagbladen verontrustend nieuws. Willem Kes had de benoeming aanvaard als dirigent van de Glasgow Orchestral Society. Onder het abonnementsconcert twee dagen later, op 7 februari, kregen de muziekliefhebbers een nieuwe schok te verwerken.

  Bekijk details van Ontwikkelingen vanaf 1895 - Afscheidsconcert Willem Kes

 • Orkesten in Amsterdam vóór 1888 Bekijk details

  Amsterdam kende vóór 1888 een bloeiend concertleven. Er is door het nageslacht vaak wat smalend over gedaan. Die concertcultuur droeg goeddeels een societeitskarakter. Aan de hand van de roman De klop op de deur, de Amsterdamse familieroman van Ina Boudier-Bakker, volgt een kennismaking met achtereenvolgens het Parkorkest, het Paleisorkest, de Amsterdamse Orkestvereeniging, het orkest van Felix Meritis en het orkest van Benjamin Bilse.

  Bekijk details van Orkesten in Amsterdam vóór 1888