125 jaar Centraal Station

Op 15 oktober 1889 vertrok om 8.15 uur de eerste trein uit het Amsterdamse Centraal Station. De opdracht tot de bouw was in 1876 door minister J. Heemskerk Azn. van Binnenlandse Zaken verstrekt aan de architecten P.J.H. Cuypers en A.L. van Gendt. Vijftig jaar eerder was de eerste spoorwegverbinding tussen Amsterdam en Haarlem tot stand gekomen en nadat in de loop der jaren spoorlijnen naar andere plaatsen ontstaan waren, ontstond de behoefte om die te laten samenkomen bij een centraal station van nationale allure. 

 • De eerste trein Amsterdam – Haarlem 20 september 1839 Bekijk details

  De oudste spoorwegverbinding in ons land is het traject Amsterdam - Haarlem. Op 20 september 1839 reed over dit spoor de eerste trein van de in 1837 door particulieren opgerichte Hollandsche IJzeren Spoorwegmaatschappij. Eigenlijk betrof het een ‘tweede’ treinreis, want op 13 september was er al een proefrit geweest met 200 passagiers, waarbij het personeel op de stations kon oefenen met het afgeven van de plaatsbiljetten.

  Bekijk details van De eerste trein Amsterdam – Haarlem 20 september 1839

 • Centraal Station Bekijk details

  Op 15 oktober 1889 werd het Centraal Station geopend. In 1864 diende minister Thorbecke van Binnenlandse Zaken een voorstel in bij de Gemeenteraad voor de aanleg van een personen- en goederenstation aan het Open Havenfront. Niet iedereen was het met die locatie eens en een discussie volgde over de meest gunstige plaats voor een station. Het alternatief was een ceintuurbaan om de stad met een goederenstation aan het Westerdok en een personenstation bij de Leidsche Poort. Deze was in 1862 gesloopt...

  Bekijk details van Centraal Station

 • P.J.H. Cuypers 1827-1921 Bekijk details

  Petrus Josephus Hubertus (Pierre) Cuypers is de voornaamste architect uit de tweede helft van de negentiende eeuw en het begin van de twintigste eeuw. In zijn bouwkunst liet hij zich sterk inspireren door de Middeleeuwen. Hij voelde zich verwant met de ambachtelijke, rationele manier van bouwen in die cultuurperiode; in de uitwerking gebruikte hij echter eclectische en renaissancemotieven.

  Bekijk details van P.J.H. Cuypers 1827-1921

 • Geraadpleegde literatuur Bekijk details

  Deze bronnen raadpleegden we:

  Bekijk details van Geraadpleegde literatuur