100 jaar Hirschgebouw op het Leidseplein

Boeken bij "Honderd jaar Hirschgebouw op het Leidseplein"

Het huidige Hirschgebouw op het Leidseplein opende haar deuren voor het publiek voor de eerste keer op 14 november 1912. In onderstaande dossiers vindt u de geschiedenis van dit markante gebouw. 

 • Het Leidseplein van vóór de bouw van het huidige Hirschgebouw Bekijk details

  Hoe ziet het Leidseplein eruit ca. 1860? Eén van de blikvangers is zeker de Stadsschouwburg, die op dat moment nog een houten buitenkant heeft. Later, begin jaren zeventig van de 19e eeuw, wordt de Schouwburg van een stenen mantel voorzien. In 1860 staat ook de Leidsepoort er nog. Deze poort is gebouwd in 1664 en vervangt in feite de Heiligewegse Poort, die na de stadsuitbreiding (de 4e stadsuitbreiding van Daniel Stalpaert, 1662) binnen de stad is komen te liggen.

  Bekijk details van Het Leidseplein van vóór de bouw van het huidige Hirschgebouw

 • De eerste jaren van het modehuis Hirsch & Cie Bekijk details

  Hirsch & Cie Amsterdam is niet de eerste Hirsch-vestiging. Parijs is hét modecentrum in die tijd. In Parijs worden de kleren ontworpen, die vervolgens in geheel Europa worden nagemaakt. Eind jaren zestig van de 19e eeuw besluit Leo Hirsch, geboren in Westfalen in 1842, in Brussel een couturehuis te beginnen met Franse allure en een keuze aan modellen, die tot dan toe alleen in Parijs wordt geboden. Het blijkt een succesvolle onderneming te zijn.

  Bekijk details van De eerste jaren van het modehuis Hirsch & Cie

 • Indeling en aankleding van het oorspronkelijke gebouw. Bekijk details

  Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan in 1907 verschijnt er in december 1906 een special van het tijdschrift Boon’s Geïllustreerd Magazijn met de titel ‘Een kijkje in de Magazijnen van Hirsch te Amsterdam’. Hierin wordt uitgebreid beschreven hoe het toenmalige Hirschgebouw was ingedeeld.

  Bekijk details van Indeling en aankleding van het oorspronkelijke gebouw.

 • De bouw van het huidige Hirschgebouw Bekijk details

  Op een gegeven moment is verdere uitbreiding niet meer mogelijk en wordt besloten om het huidige gebouw te slopen en op dezelfde plek een nieuw gebouw te laten bouwen. Daarom betrekt men op 6 maart 1909 een tijdelijke verkoopruimte ‘Het Paviljoen’ aan het Kleine Gartmanplantsoen, toen nog Gedempte Lijnbaansgracht geheten.

  Bekijk details van De bouw van het huidige Hirschgebouw

 • Het modehuis Hirsch in de 20e eeuw tot aan de 2e Wereldoorlog Bekijk details

  Tijdens de 1e Wereldoorlog blijft Hirsch zijn modeshows organiseren. En ook al leidt de oorlog in de omringende landen in Nederland tot een gepaste sobere stemming, deze shows blijven druk bezocht worden. Oftewel, zoals het in Isaac Israels, mannequins en mode, 2002 staat omschreven: “de chique dames ontvluchten de sombere tijd en verpozen zich in de droomwereld die Hirsch creëert.”

  Bekijk details van Het modehuis Hirsch in de 20e eeuw tot aan de 2e Wereldoorlog

 • Het modehuis Hirsch in en na de 2e Wereldoorlog Bekijk details

  De directie wordt in januari 1941 door de Duitse bezetter vervangen door een beheerder, die twee jaar later de gehele zaak opdoekt. De voorraden en de kostbare inventaris van het pand verdwijnen richting Duitsland. Niet alleen directieleden (Bernard Kahn, zoon van Sylvain), maar ook meerdere werknemers van Hirsch overleven de oorlog niet.

  Bekijk details van Het modehuis Hirsch in en na de 2e Wereldoorlog

 • Andere bewoners van het Hirschgebouw Bekijk details

  Na de 2e Wereldoorlog wordt, zoals eerder aangegeven, het Hirschgebouw niet meer uitsluitend door het modehuis Hirsch in gebruik genomen.

  Bekijk details van Andere bewoners van het Hirschgebouw

 • Geraadpleegde bronnen Bekijk details

  Bronnen die gebruikt zijn voor het themadossier "Honderd jaar Hirschgebouw op het Leidseplein".

  Bekijk details van Geraadpleegde bronnen