100 jaar ENTOS

Ter gelegenheid van het eeuwfeest van de bevrijding van Napoleon werd in 1913 een scheepvaarttentoonstelling gehouden in Amsterdam. De hoofdstad maakte een economische bloeiperiode door en vooral de nieuwe stoomvaartmaatschappijen ging het voor de wind. Het evenement vond plaats van juni tot september op het Tolhuisterrein in Amsterdam Noord. De bijgebouwen van het uit 1859 daterende tolhuis werden afgebroken en architect H.J.M. Walenkamp (1871-1933) kreeg opdracht het hoofdgebouw voor de tentoonstelling te ontwerpen. Zijn gebouw had een monumentaal front, dat door twee torens werd geflankeerd. Achter de voorgevel lag een open ruimte die begrensd werd door twee grote expositiehallen. Op het terrein was ook gelegenheid tot vertier; er stond een restaurant en een compleet lunapark. 

 • De opening Bekijk details

  Op 5 juni 1913 werd onder aanwezigheid van Prins Hendrik de Eerste Nederlandsche Tentoonstelling op Scheepvaartgebied geopend. In Amsterdam staken velen de vlag uit en de gemeentetrams waren versierd. Extra politiemaatregelen werden getroffen om het drukke verkeer tijdens de opening en de dagen daarna te regelen. Een speciale tram vervoerde de belangstellenden van het Centraal Station naar de Droogbak, van waar een speciale veerdienst naar het tentoonstellingsterrein vertrok.

  Bekijk details van De opening

 • De tentoonstellingen Bekijk details

  Zoals wij nu tijdens Sail langs kades met schepen lopen kon de bezoeker van de E.N.T.O.S. langs een vaart wandelen, waar allerlei vaartuigen lagen aangemeerd en die ook bezoeken. In het Nieuws van den Dag werd extra aandacht besteed aan het aanmeren van het Britse jacht “Albion”. In totaal waren er 18 verschillende tentoonstellingen te zien op de E.N.T.O.S.: modellen van moderne boten, tekeningen en schilderijen van historische schepen, een schaalmodel van de Brandaris en modellen van andere vuurtorens....

  Bekijk details van De tentoonstellingen

 • Vertier op de E.N.T.O.S. Bekijk details

  De bezoekers op de E.N.T.O.S. konden niet alleen genieten van de vele exposities en bezoeken aan de schepen. Op het deel van het terrein dat grensde aan de Buiksloterweg was een groot Lunapark te bezoeken. Hier kon men de glij-toboggan, proberen, een grote glijbaan die ’s avonds verlicht was. Er was een restaurant met terras (Zomerdijk Bussink geheten). Er werden zelfs speciale E.N.T.O.S. liederen gecomponeerd, die een beeld geven van het vertier dat men destijds zocht.

  Bekijk details van Vertier op de E.N.T.O.S.

 • Afscheid van de E.N.T.O.S. Bekijk details

  De Eerste Nederlandsche Tentoonstelling op Scheepvaartgebied werd afgesloten met een groot vuurwerk. Dit trok veel publiek. Thans is weinig meer terug te vinden dat herinnert aan het grote evenement uit 1913.

  Bekijk details van Afscheid van de E.N.T.O.S.

 • Geraadpleegde literatuur Bekijk details

  Geraadpleegde bronnen bij dit themadossier

  Bekijk details van Geraadpleegde literatuur