100 jaar Amsterdamse School

 • De Amsterdamse School Bekijk details

  Honderd jaar geleden, in 1916, gebruikte de architect, kunstschilder en tekenaar Jan Gratama (1877-1947) in het ‘Bouwkundig Weekblad’ voor het eerst het begrip ‘Amsterdamse School’. Hij doelde daarmee op een groep jonge architecten die vanaf 1910 naam begon te maken. Hoewel de term ‘school’ niet helemaal van toepassing was, omdat de groep nooit kwam met een eigen manifest of een program, is het begrip ‘Amsterdamse School’ niet meer weg te denken uit de architectuur.

  Bekijk details van De Amsterdamse School

 • Het Scheepvaarthuis: de bouw Bekijk details

  Honderd jaar geleden, in 1916, werd het Scheepvaarthuis opgeleverd. Het was het eerste bouwproject in Amsterdam waarbij de belangrijkste architecten van de Amsterdamse School als groep betrokken waren. Het gebouw verrees op het Nieuwe Waalseiland op een terrein aan de Binnenkant, Prins Hendrikkade en Binnen Bantammerstraat, waar oorspronkelijk een koopmanshuis van de zeventiende-eeuwse architect Vingboons, kleine bedrijfjes, een logement en een koffiehuis stonden. Vanaf deze plek zou Cornelis Houtman...

  Bekijk details van Het Scheepvaarthuis: de bouw

 • Het Scheepvaarthuis; decoratie en inrichting Bekijk details

  Het Scheepvaarthuis is zowel aan de buitenzijde als aan de binnenzijde voorzien van vele opmerkelijke decoraties. In 1913 werd naast de ontwerptekeningen ook het decoratieprogramma voltooid. Kenmerkend voor het Scheepvaarthuis en de Amsterdamse School als richting in de bouwkunst is dat het gebouw als geheel als kunstobject wordt gezien en dat de decoraties niet direct voortvloeien uit de constructie van het pand.

  Bekijk details van Het Scheepvaarthuis; decoratie en inrichting

 • Joan Melchior van der Meij (1878-1949) Bekijk details

  In 1949 overleed Joan Melchior van der Meij op een oude, onverwarmde hooizolder in het Limburgse Geulle. Financieel was hij volledig aan de grond en overgeleverd aan de genade van zijn buren waar hij met zijn vrouw toevlucht had gezocht. Het leven van de architect van het Scheepvaarthuis kende een tragisch verloop.

  Bekijk details van Joan Melchior van der Meij (1878-1949)

 • Michel de Klerk (1884-1923) Bekijk details

  Bij de geboorte van Michel de Klerk had zijn vader al de gezegende leeftijd van 78 jaar bereikt. Michel was dan ook zijn 25ste kind. De straatarme diamantslijper De Klerk had 21 kinderen uit zijn eerste huwelijk en vier kinderen bij zijn tweede echtgenote, die werkzaam was als wasvrouw. Een kansloos bestaan stond de kleine Michel te wachten. Hij kon slecht meekomen op school, maar hij blonk uit in één vak: tekenen. En een van die tekeningen kreeg Eduard Cuypers onder ogen.

  Bekijk details van Michel de Klerk (1884-1923)

 • Piet Kramer (1881-1961) Bekijk details

  Het Scheepvaarthuis wordt wel als de aankondiging van de Amsterdamse School beschouwd en het gebouw van de Bijenkorf in Den Haag uit 1926 wordt wel als eindpunt van de stroming gezien. Met zijn lange, verticale, in golvend baksteen vormgegeven muurdammen, glas in lood en beeldhouwwerk van Hildo Krop is dit warenhuis het laatste meesterwerk van de Amsterdamse School. Architect: Piet Kramer.

  Bekijk details van Piet Kramer (1881-1961)

 • Hendrik Wijdeveld (1885-1987) Bekijk details

  “Op 12-jarige leeftijd begon mijn loopbaan op het bureau van een architect, want tekenen was duidelijk mijn begaving.” Hendricus Theodorus Wijdeveld begon in 1897 zijn loopbaan als jongste bediende bij het architectenbureau van J. van Straaten. Hij werd geboren in ’s-Gravenhage in 1885 en zou meer dan een eeuw later overlijden in Nijmegen.

  Bekijk details van Hendrik Wijdeveld (1885-1987)

 • Andere architecten uit de Amsterdamse School Bekijk details

  De Amsterdamse School, als reactie op de zakelijke stijl van Berlage, was niet een stroming met een manifest. Het was dan ook geen homogene groep. Na de topwerken van het trio De Klerk, Kramer en Van der Meij zetten andere architecten de stijl voort. Men liet zich inspireren door organische en geometrische vormen. Een tweede generatie architecten, vooral actief in de volkswoningbouw en de bouw van openbare voorzieningen, ontwierp weer op een soberder wijze en had meer aandacht voor de constructie....

  Bekijk details van Andere architecten uit de Amsterdamse School

 • Hildo Krop (1884-1870) Bekijk details

  Aan de Gasthuislaan in Steenwijk ligt de Jugendstil villa ‘Rams Woerthe’. Het landhuis biedt onderdak aan het Instituut Collectie Krop. De aankoop van twee atelierinventarissen staat aan de basis van de in de villa opgeslagen collectie van de beeldhouwer, keramist en ontwerper van boekbanden, meubels en vloerkleden Hildo Krop.

  Bekijk details van Hildo Krop (1884-1870)

 • Geraadpleegde bronnen Bekijk details

  Dit onderdeel van het themadossier "100 jaar Amsterdamse School" bevat een overzicht van de voor het dossier geraadpleegde bronnen: schriftelijke bronnen, mondelinge bronnen, internetbronnen en tot slot een verantwoording van de foto's

  Bekijk details van Geraadpleegde bronnen