• Het Maagdenhuis; van weesmeisjes tot rebellerende studenten

  Op 16 mei 2019 is het 50 jaar geleden dat de roemruchte bezetting van het Maagdenhuis Amsterdam in rep en roer bracht. In de nasleep van de opstand  in Parijs in mei 1968 drongen studenten het administratieve centrum van de Universiteit van Amsterdam binnen. Zij eisten democratisering van het bestuur en beter onderwijs. Van 16 tot 21 mei 1969 bivakkeerden ze in het Maagdenhuis en sliepen op matrassen op de tweede en derde verdieping, waar ooit weesmeisjes sliepen. Want het Maagdenhuis begon haar bestaan ooit als weeshuis.

 • Spinoza; filosoof uit Amsterdam

  De filosoof Spinoza woonde voor een belangrijk deel van zijn leven in Amsterdam. Hij werd er in 1632 geboren. Over zijn verblijfplaats in de jaren tussen 1656 en 1661 is niet veel bekend. Toch moet hij voor een groot deel van die periode regelmatig in Amsterdam of in de directe omgeving van de stad hebben vertoefd. In 1661 vertrok hij naar Rijnsburg, woonde later in Voorburg en in 1677 stierf hij in Den Haag. In die periode (1661-1677) schreef hij zijn belangrijkste filosofische werken. Ter gelegenheid van de opening van een informatiepunt van de Amsterdamse Spinoza Kring begin 2019 op de derde etage van de OBA Oosterdok, vlakbij de Amsterdamcollectie, besteedt de Digitale Etalage Amsterdam aandacht aan deze filosoof. Dit themadossier handelt vooral over de eerste levensjaren van Spinoza in Amsterdam.

 • 50 jaar Paradiso

  Het jaar 1968 was erg turbulent: de studentenopstanden in Parijs, de Praagse Lente, het Tet offensief in Vietnam, de hippiebeweging en de moorden op Martin Luther King en Robert Kennedy. Op 30 maart van dat veelbewogen jaar opende aan de Weteringschans ‘Kosmies Ontspanningssentrum Paradiso’ de deuren. Het nieuwe jongerencentrum was tijdelijk gehuisvest in het voormalige gebouw van de Vrije Gemeente; tijdelijk, want na de onvermijdelijke sloop van het pand zou men verhuizen naar De Doelen op de Kloveniersburgwal. De geschiedenis zorgt soms voor verrassingen, want na 50 jaar zit Paradiso nog steeds aan de Weteringschans.

 • De Amsterdamse jaren van Piet Mondriaan

  Piet Mondriaan (1872-1944) kwam uit een protestants-christelijk gezin uit Amersfoort. Zijn vader was daar hoofdonderwijzer aan de christelijke lagere school. Van zijn vader leerde Piet tekenen en zijn oom Frits Mondriaan bracht hem de beginselen van de schilderkunst bij. Piet was toen 14 jaar. Omstreeks 1889 kreeg de jonge Mondriaan les van de tekenaar en schilder Jan Braet von Űberfeldt (1807-1894) ter voorbereiding op de Akte M.O. Handtekenen en Perspectief. Met dit diploma kon je als leraar tekenen voor de klas staan, maar het gaf ook toegang tot de Rijksacademie in Amsterdam.
  (Links naar afbeeldingen van in dit dossier besproken werken van Mondriaan zijn – in volgorde van de tekst – te vinden onder de gebruikte bronnen; schilderijen en tekeningen)
   

 • Bruine Cafés in Amsterdam

  Het traditionele café, de stamkroeg op de hoek, begint langzaam uit het Amsterdamse straatbeeld te verdwijnen. Het drinken van een pikketanissie of een kopstoot in een kroeg met een kastelein die een begrijpend oor leent voor de dagelijkse sores, lijkt iets uit het verleden te worden. Auteur Willem Pijffers en fotograaf Emilio Brizzi bezochten eind 2015 en begin 2016 50 traditionele cafés in de Amsterdamse binnenstad. Hun fotoboek ‘Kopstoot’ geeft een overzicht van deze cafés, waarvan er inmiddels al weer enkele gesloten zijn. Een groot deel van de foto’s  uit ‘Kopstoot’ is te zien op een expositie op de derde etage van de Centrale Bibliotheek van de OBA van 9 maart tot en met 30 april 2017. Het fotoboek is te bestellen via www.photo-dreamtown.com.

 • Oerknal aan het IJ

  In 2016 verscheen ‘Oerknal aan het IJ’, een geschiedenis van Amsterdam, geschreven vanuit het perspectief van Amsterdam Noord. Schrijver Bas Kok is organisatiepsycholoog, freelance journalist en werkt als blogger mee aan ‘Ilovenoord’. Hij groeide op in Amsterdam Noord. In het hieronder volgende interview over zijn boek gaat hij dieper in op zijn theorie over het ontstaan van Amsterdam. Daarnaast komt de voor Noord nadelige stedelijke ontwikkeling in de 19de en 20ste eeuw ter sprake. Het ontbreken van een vaste oeververbinding heeft geleid tot een isolement van het stadsdeel. Het laatste deel van het interview gaat over het voornemen van de Gemeente een  onderzoek in te stellen naar een geschikte locatie voor een brug naar Noord. 

Spinoza, filosoof uit Amsterdam

Agenda Amsterdam

 1. Let’s fly away! 100 jaar KLM

  Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij (KLM) is in het Stadsarchief Amsterdam een fototentoonstelling te zien. Historisch materiaal is beschikbaar gesteld...

  11 juli 2019 t/m 6 oktober 2019

  Stadsarchief Amsterdam

  11 jul t/m 06 okt

Meer

Uitgelicht

 • De Dam

  Fred Feddes

  Geschiedenis in woord en beeld van de Dam, het centrale plein in het centrum van Amsterdam.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van De Dam

Toptitels

 • Café Welling

  Jan Haasbroek

  Biografie van een Amsterdams bruin café met veel stamgasten uit de wereld van theater en literatuur.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Café Welling

 • Hirsch & Cie Amsterdam (1882-1976)

  Femke Knoop

  Geschiedenisoverzicht van het modehuis Hirsch & Cie (1882-1976) in Amsterdam, met aandacht voor het modehuis als Joods familiebedrijf, het personeel, het gebouw aan het Leidseplein, de kleding, de reclame...

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Hirsch & Cie Amsterdam (1882-1976)

 • Het verleden ruist voorbij

  Ivo Weyel

  Het leven van een rijke joodse familie in het interbellum in Amsterdam.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Het verleden ruist voorbij

Contact

Vragen of opmerkingen over de Digitale Etalage Amsterdam? Dat horen wij graag! Bijvoorbeeld een vraag; input voor een nieuwsbericht; suggesties voor een nieuw themadossier t.a.v. de Digitale Etalage Amsterdam. Hartelijke groet! Karin de Bruin en Fred Kolman - redactie Digitale Etalage Amsterdam

Samenwerkingspartners