Mobiliteit

Met lopen of fietsen gebruik je energie van jezelf. Duurzamer kan natuurlijk niet. Scooters, brommers, auto’s en vliegtuigen hebben brandstof of elektriciteit nodig. Wat is schoon en zuinig? Hoe kun je besparen op brandstof als je toch de auto nodig hebt? Hieronder tref je een aantal interessante artikelen en tips hierover aan.

 • Welke vervoermiddelen kiezen we? Bekijk details

  Het fietsbezit is in Nederland stabiel. Het aantal gemotoriseerde voertuigen stijgt elk jaar licht.

  Bekijk details van Welke vervoermiddelen kiezen we?

 • Brommer, scooter of een (elektrische) fiets Bekijk details

  Oudere brommers en scooters zijn echte luchtvervuilers, vooral die met een tweetaktmotor, doordat daarbij uitstoot van fijn stof en VOS (Vluchtige Organische Stoffen) vrij komt. Je kunt overwegen om je brommer of scooter te vervangen door een elektrische scooter. Elektrische scooters belasten het milieu een stuk minder omdat ze geen directe uitstoot van vervuilende stoffen veroorzaken en efficiënter omgaan met energie en dus minder CO2 uitstoten.

  Bekijk details van Brommer, scooter of een (elektrische) fiets

 • Zuinig autorijden Bekijk details

  “Het Nieuwe Rijden”, dat is de manier om geld en brandstof te sparen. Door je rijstijl aan te passen aan de techniek van een moderne auto, valt er zo'n tien procent brandstof te besparen. Dat is vergelijkbaar met een verlaging van de benzineprijs met 15 eurocent per liter. Verder verlaagt zuinig rijden de onderhoudskosten doordat de auto-onderdelen minder slijten.

  Bekijk details van Zuinig autorijden

 • Openbaar vervoer Bekijk details

  Openbaar vervoer is soms een prima alternatief voor de auto. Met trein, tram en bus kun je nagenoeg overal komen. In de provincie Zeeland rijden bussen op aardgas. In o.a. Den Bosch zijn elektrische bussen in gebruik genomen. Andere alternatieven voor de eigen auto zijn carpoolen, een auto huren, lid worden van een organisatie die deelauto’s en buurtauto’s aanbieden.

  Bekijk details van Openbaar vervoer