Welkom op Energie Zeeland | de digitale etalage energie | www.energiezeeland.nl | op Facebook | op Twitter | Vragen of suggesties? > Contact

 • Wonen zonder aardgas

  In 2030 moet het gasverbruik fors minder zijn. Is de aanschaf van een nieuwe cv-ketel nog aan te bevelen? Of is het slimmer om nu al (stapsgewijs) te kiezen voor duurzame verwarming?

 • Mobiliteit in de toekomst

  Met lopen of fietsen gebruik je alleen energie van jezelf. Duurzamer kan niet.
  Bij transport van mensen en materialen komt CO2 vrij. CO2 is een van de veroorzakers van de opwarming van de aarde.
   

 • Duurzame sportverenigingen

  Sportverenigingen zijn belangrijk voor de samenleving. Sporten is gezond, en bovendien is een vereniging een mooie plek om vrienden te maken. Toch wordt het voor clubs steeds moeilijker om financieel het hoofd boven water te houden. Gemeentelijke lasten blijven stijgen, evenals de energiekosten. Subsidies en kantine-inkomsten lopen terug. Ook zijn sponsoren steeds moeilijker te vinden. Foto “Branchevereniging Sport en Cultuurtechniek”.

 • Energie en afval, een kringloop?

  Simpelweg weggooien van wat we denken niet meer nodig te hebben, is een onhoudbare verspilling van grondstoffen. Steeds meer komen we tot het inzicht dat afval een probleem is. Want het verdwijnt niet. Afval is bovendien een waardevolle grondstof die gebruikt kan worden in nieuwe productieprocessen of als bron voor energieopwekking.

 • Duurzame festivals

  Duurzame festivals, een utopie?

  In Nederland worden jaarlijks meer dan 160.000 evenementen georganiseerd die door miljoenen mensen worden bezocht. Naast gezelligheid en plezier kunnen deze evenementen ook diverse problemen opleveren. Te denken valt aan een overvloed van (zwerf)vuil, verkeersdrukte, geluidhinder en dergelijke. De effecten van een festival of evenement in de buitenlucht staan ter discussie.

   

 • Energiebesparing

  Goed gevoel, goed voor het milieu en goed voor je portemonnee. Efficiënt met energie omgaan hoeft niet ingewikkeld te zijn. Resultaten zijn soms eenvoudig te bereiken. Begin bij jezelf: je huis, vervoermiddel, werkplek, omgeving. Uit onderzoek blijkt dat het consumptiepatroon van Nederlanders vergeleken met andere Europese landen een groot beslag legt op natuurlijke hulpbronnen als fossiele brandstoffen, mineralen en landbouwgrond. Tips voor besparing van energie en geld kun je in dit dossier volop vinden.

 • Energie uit water

  Witte steenkool, zo wordt energie uit water ook wel genoemd. Wit is de kleur van schuimend water, maar men bedoelt hier eigenlijk mee: schone energie. Bij de omzetting van energie uit water in elektrische energie worden namelijk geen milieuvervuilende afvalstoffen geproduceerd. Oceanen en rivieren bevatten een enorm potentieel aan energie. Bewegingsenergie, in oceanen zijn dat getijdenbeweging en golfslag, in rivieren voornamelijk stroming. Water biedt echter nog meer mogelijkheden voor energieopwekking. Bijvoorbeeld in de vorm van zoet-zoutgradiënten, (elektrochemische energie), warmte(verschillen) en energie uit algen en wieren. Deze vormen van energieopwekking door en in het water worden hieronder toegelicht.

 • Energiebronnen

  Bij alles wat we doen en gebruiken, hebben we energie nodig. Huishoudelijke apparaten, computers en televisie gebruiken elektriciteit. Auto’s, schepen en vliegtuigen verbruiken brandstof. En ons lichaam zelf haalt zijn energie uit voedsel. Energiebronnen leveren energie, die bijvoorbeeld in elektriciteit of brandstof kan worden omgezet. Op aarde hebben we beschikking over een groot aantal energiebronnen, die we kunnen onderverdelen in verschillende categorieën. Bijvoorbeeld fossiel, hernieuwbaar of duurzaam. Aan de basis van deze categorieën liggen overwegingen die te maken hebben met beschikbaarheid en de invloeden op milieu en klimaat.

 • Zonne-energie

  De hoeveelheid zonlicht is op aarde niet overal even veel. In Nederland zijn de kustprovincies, vooral Zeeland, de plaatsen waar gemiddeld de zon het meest schijnt. Zonne-energie kan op twee manieren worden gebruikt: via zonnepanelen en via zonnecollectoren. Zonnepanelen leveren elektriciteit en zonnecollectoren of zonneboilers produceren warmte.

 • Slimme innovaties

  Het aandeel duurzame elektrische energie in de totale energievoorziening neemt de komende jaren sterk toe. Bovendien is het zo dat steeds meer partijen energie gaan leveren. Dat zorgt voor nieuwe uitdagingen op het gebied van beheer en distributie. Deze uitdagingen leiden tot innovatieve ontwikkelingen.

Aanraders

 • Energy Battle 2017-2018

  Duurzaam leven zonder aardgas. Dat is het motto van de Energy Battle 2017/2018. De finale van de wedstrijd voor het voortgezet onderwijs in Zeeland wordt gehouden op woensdagavond 28 februari om 19.00 uur in het Betje Wolff Auditorium van ZB in Middelburg. 

 • Finale in Zierikzee

  Woensdagavond 1 februar 2017 zagen de juryleden veel talenten tijdens de Energy Battle 

Nieuws

 1. Hernieuwbare energie in Nederland

  In het Energieakkoord voor duurzame groei is afgesproken dat in 2010 14 procent van de opwek hernieuwbaar moet zijn en in 2023 16 procent.

  4 januari 2018

  Bekijk details van Hernieuwbare energie in Nederland

 2. Verwijderen van een gasaansluiting

  Wie betaalt de kosten van het verwijderen van een gasaansluiting uit je huis?

  4 januari 2018

  Bekijk details van Verwijderen van een gasaansluiting

 3. Waterstofauto

  Waterstofauto's voor de massa?

  22 december 2017

  Bekijk details van Waterstofauto

 4. Sportclubs kunnen subsidie aanvragen

  Sportclubs kunnen voor investeringen van meer dan 3.000 euro in energiebesparing of duurzame energie subsidie aanvragen. Als de stichting of vereniging eerst een energieadvies laat opstellen, dan kan de...

  22 december 2017

  Bekijk details van Sportclubs kunnen subsidie aanvragen

 5. Prijsvraag Energielandschap van de Toekomst

  NederLandBovenWater (NLBW), een coöperatie van samenwerkende overheden, schrijft een prijsvraag uit: “Energielandschap van de Toekomst”. Partijen worden uitgenodigd om innovatieve ideeën te ontwikkelen...

  4 december 2017

  Bekijk details van Prijsvraag Energielandschap van de Toekomst

 6. Duurzamer omgaan met mobiliteit

  Op 10, 11 en 12 oktober 2017 vindt tijdens de vakbeurs Energie de negende editie van Ecomobiel plaats. De vakbeurs biedt ieder jaar praktische oplossingen om economischer en duurzamer om te gaan met mobiliteitsvraagstukken....

  25 augustus 2017

  Bekijk details van Duurzamer omgaan met mobiliteit

 7. Informatie voor werkstukken over energie

  Op deze website vind je nu 10 nieuwe onderwerpen bij de Informatie voor werkstukken, spreekbeurten en presentaties voor de jeugd.

  19 juli 2017

  Bekijk details van Informatie voor werkstukken over energie

 8. Terugleveren zonne-energie tot 2023 hetzelfde

  Particulieren met zonnepanelen op hun dak krijgen voor stroom die ze aan het energienet leveren nu precies evenveel als ze betalen voor de stroom die ze afnemen. De geleverde stroom wordt dus tegen de...

  14 juli 2017

  Bekijk details van Terugleveren zonne-energie tot 2023 hetzelfde

 9. Digitale etalages

  De themawebsites van bibliotheken met een unieke collectie hebben een eigen portaalwebsite gekregen. Tekst, beeld en geluid wisselen elkaar af. En daarover kun je ook met elkaar communiceren via diverse...

  14 juni 2017

  Bekijk details van Digitale etalages

Nieuws

Twitter Energie Zeeland

Info voor werkstukken en presentaties

Energiebronnen

Hier vind je informatie voor je werkstuk of spreekbeurt. Ingedeeld naar basisschool groep 5/6, groep 7/8 en voortgezet onderwijs klas 1/2.

Boeken, websites, filmpjes en animaties over alle energiebronnen, over zonne-energie, windenergie, aardgas, aardolie, biomassa, elektriciteit, kernenergie, steenkool. Maar ook informatie over afval, broeikaseffect en meer.

Vraag of suggestie?

Partners

Actueel in Zeeland

 1. Route naar aardgasvrij wonen in Zeeland

  Interview met Zeeuwse bewoners over hun route naar aardgasvrij wonen

  4 januari 2018

  Bekijk details van Route naar aardgasvrij wonen in Zeeland

 2. Zeeuwse zoute wateren

  De transitie naar duurzame energie vraagt om veel ruimte in heel Nederland, ruimte die ook benut wordt voor vele andere doeleinden. Hoe kunnen we hetzelfde gebied slimmer gebruiken, zodat we niet alleen...

  4 december 2017

  Bekijk details van Zeeuwse zoute wateren

 3. Informatieavond Aardgasvrij wonen druk bezocht

  Onze cv-ketel heeft de langste tijd gehad, omdat we in Nederland de stap gaan maken naar duurzame verwarming zonder aardgas. Ruim 7 miljoen huishoudens zullen op een andere manier moeten gaan verwarmen...

  23 november 2017

  Bekijk details van Informatieavond Aardgasvrij wonen druk bezocht

 4. Dialoogsessies met jongeren in Zeeland

  De Provincie Zeeland wil graag jongeren betrekken bij de Zeeuwse Energie Dialoog (Zeeland Klimaatneutraal in 2050!). Hiervoor zoeken ze jongeren die in een drietal dialoogsessies mee willen denken en doen....

  12 oktober 2017

  Bekijk details van Dialoogsessies met jongeren in Zeeland

 5. Startbijeenkomst Zeeuwse Energiedialoog

  De klimaatafspraken van Parijs zijn een uitdaging voor Zeeland. Hoe dragen wij ons steentje bij ? Waar liggen de kansen? En hoe verbinden we die met impulsen aan de Zeeuwse economie, woon- en leefomgeving?

  29 september 2017

  Bekijk details van Startbijeenkomst Zeeuwse Energiedialoog

 6. Kinderboek 'Ye & Bo barsten van de energie!'

  In aanvulling op de bestaande reeks van Ye & Bo is in opdracht van de Provincie Zeeland in samenwerking met de Zeeuwse gemeenten het kinderboek ‘Ye&Bo barsten van de energie!’ gemaakt.

  25 september 2017

  Bekijk details van Kinderboek 'Ye & Bo barsten van de energie!'

 7. Handige tips voor het verduurzamen van een historisch pand

  Hoe verlaag je de energierekening en comfort als eigenaar van een historisch pand?

  25 augustus 2017

  Bekijk details van Handige tips voor het verduurzamen van een historisch pand

 8. Zonnepanelen passen niet in polder Dreischor

  Twaalf hectare bij Zierikzee oké, maar het veel kleinere zonnepark bij Dreischor doet het oude polderlandschap groot geweld aan.

  25 augustus 2017

  Bekijk details van Zonnepanelen passen niet in polder Dreischor

 9. Middelburg heeft een nul-op-de-meterwoning

  In het Zeeuws Energieakkoord staat dat we in 2045 allemaal energieneutraal moeten wonen. Dat is een woning waar evenveel energie binnenkomt als er verbruikt wordt. In Middelburg geven ze het goede voorbeeld.

  18 augustus 2017

  Bekijk details van Middelburg heeft een nul-op-de-meterwoning

Actueel in Zeeland

Agenda

 1. Warme Truiendag

  Elk jaar weer gaat Nederland energieverspilling te lijf: door de verwarming lager te zetten en energiebesparingssuccessen te delen. Dus zet 'm in je agenda: op vrijdag 2 februari 2018 vieren we weer Warme...

  vrijdag 2 februari 2018

  Bekijk details van Warme Truiendag

 2. Energy Battle Zeeland

  Duurzaam leven zonder aardgas! Dat is het motto van de wedstrijd voor leerlingen van het voortgezet onderwijs in Zeeland. Om 19:00 uur pitchen de finalisten in het Betje Wolff Auditorium van ZB.

  woensdag 28 februari 2018

  ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland, Kousteensedijk 7, Middelburg

  Bekijk details van Energy Battle Zeeland

Meer

Uitgelicht

Zeeuws jaar van de energie

Duurzaam bouwloket Zeeland