Welkom op Energie Zeeland | de digitale etalage energie | www.energiezeeland.nl | op Facebook | op Twitter | Vragen of suggesties? > Contact

 • Wonen zonder aardgas

  In 2030 moet het gasverbruik fors minder zijn. Is de aanschaf van een nieuwe cv-ketel nog aan te bevelen? Of is het slimmer om nu al (stapsgewijs) te kiezen voor duurzame verwarming?

 • Mobiliteit in de toekomst

  Met lopen of fietsen gebruik je alleen energie van jezelf. Duurzamer kan niet.
  Bij transport van mensen en materialen komt CO2 vrij. CO2 is een van de veroorzakers van de opwarming van de aarde.
   

 • Duurzame sportverenigingen

  Sportverenigingen zijn belangrijk voor de samenleving. Sporten is gezond, en bovendien is een vereniging een mooie plek om vrienden te maken. Toch wordt het voor clubs steeds moeilijker om financieel het hoofd boven water te houden. Gemeentelijke lasten blijven stijgen, evenals de energiekosten. Subsidies en kantine-inkomsten lopen terug. Ook zijn sponsoren steeds moeilijker te vinden. Foto “Branchevereniging Sport en Cultuurtechniek”.

 • Energie en afval, een kringloop?

  Simpelweg weggooien van wat we denken niet meer nodig te hebben, is een onhoudbare verspilling van grondstoffen. Steeds meer komen we tot het inzicht dat afval een probleem is. Want het verdwijnt niet. Afval is bovendien een waardevolle grondstof die gebruikt kan worden in nieuwe productieprocessen of als bron voor energieopwekking.

 • Duurzame festivals

  Duurzame festivals, een utopie?

  In Nederland worden jaarlijks meer dan 160.000 evenementen georganiseerd die door miljoenen mensen worden bezocht. Naast gezelligheid en plezier kunnen deze evenementen ook diverse problemen opleveren. Te denken valt aan een overvloed van (zwerf)vuil, verkeersdrukte, geluidhinder en dergelijke. De effecten van een festival of evenement in de buitenlucht staan ter discussie.

   

 • Energiebesparing

  Goed gevoel, goed voor het milieu en goed voor je portemonnee. Efficiënt met energie omgaan hoeft niet ingewikkeld te zijn. Resultaten zijn soms eenvoudig te bereiken. Begin bij jezelf: je huis, vervoermiddel, werkplek, omgeving. Uit onderzoek blijkt dat het consumptiepatroon van Nederlanders vergeleken met andere Europese landen een groot beslag legt op natuurlijke hulpbronnen als fossiele brandstoffen, mineralen en landbouwgrond. Tips voor besparing van energie en geld kun je in dit dossier volop vinden.

 • Energie uit water

  Witte steenkool, zo wordt energie uit water ook wel genoemd. Wit is de kleur van schuimend water, maar men bedoelt hier eigenlijk mee: schone energie. Bij de omzetting van energie uit water in elektrische energie worden namelijk geen milieuvervuilende afvalstoffen geproduceerd. Oceanen en rivieren bevatten een enorm potentieel aan energie. Bewegingsenergie, in oceanen zijn dat getijdenbeweging en golfslag, in rivieren voornamelijk stroming. Water biedt echter nog meer mogelijkheden voor energieopwekking. Bijvoorbeeld in de vorm van zoet-zoutgradiënten, (elektrochemische energie), warmte(verschillen) en energie uit algen en wieren. Deze vormen van energieopwekking door en in het water worden hieronder toegelicht.

 • Energiebronnen

  Bij alles wat we doen en gebruiken, hebben we energie nodig. Huishoudelijke apparaten, computers en televisie gebruiken elektriciteit. Auto’s, schepen en vliegtuigen verbruiken brandstof. En ons lichaam zelf haalt zijn energie uit voedsel. Energiebronnen leveren energie, die bijvoorbeeld in elektriciteit of brandstof kan worden omgezet. Op aarde hebben we beschikking over een groot aantal energiebronnen, die we kunnen onderverdelen in verschillende categorieën. Bijvoorbeeld fossiel, hernieuwbaar of duurzaam. Aan de basis van deze categorieën liggen overwegingen die te maken hebben met beschikbaarheid en de invloeden op milieu en klimaat.

 • Zonne-energie

  De hoeveelheid zonlicht is op aarde niet overal even veel. In Nederland zijn de kustprovincies, vooral Zeeland, de plaatsen waar gemiddeld de zon het meest schijnt. Zonne-energie kan op twee manieren worden gebruikt: via zonnepanelen en via zonnecollectoren. Zonnepanelen leveren elektriciteit en zonnecollectoren of zonneboilers produceren warmte.

 • Slimme innovaties

  Het aandeel duurzame elektrische energie in de totale energievoorziening neemt de komende jaren sterk toe. Bovendien is het zo dat steeds meer partijen energie gaan leveren. Dat zorgt voor nieuwe uitdagingen op het gebied van beheer en distributie. Deze uitdagingen leiden tot innovatieve ontwikkelingen.

 • Winnaars van de finale

  De finale van de zesde Energy Battle Zeeland was op 20 februari 2019 in ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland. De jongerenjury en de vakjury kozen de winnende teams.

 • Energy Battle 2017-2018

  Duurzaam leven zonder aardgas. Dat was het motto van de Energy Battle 2017/2018. De finale van de wedstrijd voor het voortgezet onderwijs in Zeeland is gehouden op woensdagavond 28 februari in het Auditorium van ZB in Middelburg. 

Aanraders

Nieuws

 1. Huurwoningen sneller aardgasvrij

  Woningcorporaties kunnen de komende drie jaar 100.000 sociale huurwoningen extra aardgasvrij maken.

  28 januari 2019

  Bekijk details van Huurwoningen sneller aardgasvrij

 2. Is waterstof een goed alternatief?

  Drie grote initiatieven voor waterstof zouden wel eens voor een doorbraak kunnen zorgen.

  23 oktober 2018

  Bekijk details van Is waterstof een goed alternatief?

 3. Hoge opbrengst zonnepanelen

  2018 (nu al) droomjaar voor zonnepaneel-eigenaren, aldus de NOS, op basis van onderzoek.

  23 oktober 2018

  Bekijk details van Hoge opbrengst zonnepanelen

 4. Energievlieger onderwater

  De onderwater energievlieger is ontworpen om duurzame energie aan de hand van getijden en waterstromen op te wekken.

  3 september 2018

  Bekijk details van Energievlieger onderwater

 5. Schone energie uit de sloot?

  Lauw buitenwater kan een grote energiebron zijn. Slurp het uit de kanalen en sloten en benut het om huizen te verwarmen, zeggen de waterschappen.

  18 juni 2018

  Bekijk details van Schone energie uit de sloot?

 6. Goed opgeleide mbo-vakmensen nodig bij energietransitie

  Het landelijke mbo-programma 'De Uitdaging' voor klimaat en energie is gestart. Twintig ROC's en AOC's werken samen met bedrijven om het klimaat- en energieakkoord tot een succes te maken.

  18 mei 2018

  Bekijk details van Goed opgeleide mbo-vakmensen nodig bij energietransitie

 7. Kansen voor innovaties energieneutrale sportaccommodaties

  Het ministerie van VWS daagt start-ups en MKB-ers uit om mee te denken over innovaties voor het verduurzamen van sportterreinen en -accommodaties. Met de innovation challenge 'Energieneutrale Sportaccommodaties'...

  19 april 2018

  Bekijk details van Kansen voor innovaties energieneutrale sportaccommodaties

 8. Circulaire economie: minder afval en minder grondstoffen in Europa

  Elke Europeaan produceert 5 ton afval en verbruikt ongeveer 14 ton grondstof per jaar. Het Europees Parlement bevordert de overgang naar de circulaire economie waarin dingen worden hergebruikt, gerepareerd...

  12 april 2018

  Bekijk details van Circulaire economie: minder afval en minder grondstoffen in Europa

 9. Waterstof over 10 jaar ruimschoots beschikbaar

  In 2030 is waterstof qua technologie klaar voor een grootschalige introductie in vele sectoren in Nederland.

  12 maart 2018

  Bekijk details van Waterstof over 10 jaar ruimschoots beschikbaar

Nieuws

Vraag of suggestie?

Actueel in Zeeland

 1. Winnaars Energy Battle Zeeland

  Het was een spannende battle voor de finalisten van Pontes Pieter Zeeman uit Zierikzee en Nehalennia uit Middelburg.

  21 februari 2019

  Bekijk details van Winnaars Energy Battle Zeeland

 2. Hoeveelheid zonne-energie in Zeeland meer dan verdubbeld

  Het totaal aantal megawatts aan zonne-energie in Zeeland groeide vorige jaar met 133 procent tot 212 megawatt. Dat is genoeg om 63.000 huishoudens, gelijk aan de gemeenten Middelburg, Vlissingen en Goes...

  8 februari 2019

  Bekijk details van Hoeveelheid zonne-energie in Zeeland meer dan verdubbeld

 3. Zeeuwse mijlpaal: 50 procent van de stroom is nu duurzaam

  De totaal benodigde hoeveelheid stroom voor Zeeuwse huishoudens en bedrijfsleven wordt vanaf nu voor de helft (5,2 pj) in Zeeland duurzaam opgewekt. De aansluiting op het stroomnet van de laatste windmolens...

  8 februari 2019

  Bekijk details van Zeeuwse mijlpaal: 50 procent van de stroom is nu duurzaam

 4. Ørsted en ZB gaan samenwerken

  Energiebedrijf Ørsted en ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland gaan samenwerken op het gebied van voorlichting en educatie. De start van de samenwerking wordt dinsdag 5 februari gevierd met de presentatie...

  1 februari 2019

  Bekijk details van Ørsted en ZB gaan samenwerken

 5. Subsidie voor energiemaatregelen in je huis

  In 2019 zijn er weer nieuwe kansen op subsidie voor duurzame energie in je huis. Check welke mogelijkheden er zijn in jouw gemeente.

  28 januari 2019

  Bekijk details van Subsidie voor energiemaatregelen in je huis

 6. Middelburg proeftuin aardgasvrije wijk

  Dauwendaele is één van de 27 wijken in Nederland die zijn aangewezen als 'proeftuin' voor het aardgasvrij maken van woningen.

  23 oktober 2018

  Bekijk details van Middelburg proeftuin aardgasvrije wijk

 7. Huurwoningen verduurzamen

  Het is een megaklus: 40.000 huurwoningen verduurzamen, hoe doe je dat?

  23 oktober 2018

  Bekijk details van Huurwoningen verduurzamen

 8. Klimaatafspraken op zijn Zeeuws

  De transitie naar duurzame energie is een grote opgave, die Zeeland breed wil oppakken. De Provincie organiseerde een brede energiedialoog, waaruit is gebleken dat veel partijen samen aan de slag willen....

  3 september 2018

  Bekijk details van Klimaatafspraken op zijn Zeeuws

 9. Waarom kiezen voor een warmtepomp?

  Investeren in een warmtepomp. Steeds meer mensen in onze provincie, maar ook daarbuiten, kopen ze. Dat zien zowel installatiebedrijven van cv-ketels en warmtepompen als de branche-organisatie UNETO-VNI.

  18 juni 2018

  Bekijk details van Waarom kiezen voor een warmtepomp?

Actueel in Zeeland

Partners

Agenda

 1. Informatiemarkt DuurzaamTuus

  In het wijkcentrum Palet zal op zaterdag 30 maart 2019 de 4e editie van de duurzaamheidsbeurs “DuurzaamTuus” worden gehouden. De deuren van DuurzaamTuus zijn geopend van 10.00 tot 16.00 uur en de toegang...

  Van 10:00 tot 16:00

  Wijkcentrum het Palet, Johan van Reigerbergstraat 2, 4336 XA Middelburg

  za 30 mrt

 2. Duurzaamheidsbeurs Schouwen-Duiveland

  In Dorpshuis De Schutse zal op zaterdag 6 april 2019 de 5e editie van de duurzaamheidsbeurs “DuurzaamTuus” worden gehouden. De deuren van DuurzaamTuus zijn geopend van 10.00 tot 16.00 uur en de toegang...

  Van 10:00 tot 16:00

  Burgh-Haamstede – Dorpshuis De Schutse

  za 06 apr

 3. Zon Effect start weer

  De actieperiode van Het Zon Effect is weer van start. Van 6 april t/m 28 juni 2019 kun je tegen een aantrekkelijke prijs zonnepanelen aanschaffen. Ook dit jaar is Saman Groep uit Zierikzee de leverancier...

  Van 10:00 tot 13:00

  Saman Groep, Gouwepoort 1, Zierikzee

  za 06 apr

 4. Zon Effect 'On Tour'

  De actieperiode van Het Zon Effect is weer van start. Van 6 april t/m 28 juni 2019 kun je tegen een aantrekkelijke prijs zonnepanelen aanschaffen. Ook dit jaar is Saman Groep uit Zierikzee de leverancier...

  Van 10:00 tot 15:00

  Markt Goes

  za 20 apr

 5. Zon Effect 'On Tour' in Middelburg

  De actieperiode van Het Zon Effect is weer van start. Van 6 april t/m 28 juni 2019 kun je tegen een aantrekkelijke prijs zonnepanelen aanschaffen. Ook dit jaar is Saman Groep uit Zierikzee de leverancier...

  Van 10:00 tot 15:00

  Markt Middelburg

  za 04 mei

 6. Zon Effect 'On Tour' in Terneuzen

  De actieperiode van Het Zon Effect is weer van start. Van 6 april t/m 28 juni 2019 kun je tegen een aantrekkelijke prijs zonnepanelen aanschaffen. Ook dit jaar is Saman Groep uit Zierikzee de leverancier...

  Van 10:00 tot 15:00

  Markt Goes

  za 11 mei

 7. Duurzaamheidsbeurs in Kapelle

  In het dorpshuis De Vroone in Kapelle zal op zaterdag 30 november 2019 de duurzaamheidsbeurs “DuurzaamTuus” worden gehouden. De deuren van DuurzaamTuus zijn geopend van 10.00 tot 16.00 uur en de toegang...

  Van 10:00 tot 16:00

  De Vroone in Kapelle

  za 30 nov

Meer

Uitgelicht

 • Aanwinsten

  • An inconvenient sequel

   Al Gore wordt gevolgd bij zijn strijd om aandacht voor klimaatverandering en zijn pleidooi voor technologische vernieuwing.

   Film

   Bekijk details van An inconvenient sequel

  • Slim en groen

   Ruud Koornstra;Willem Vermeend

   Een quick scan en krachtig pleidooi om via digitalisering, slimme technologieën en snelle energietransitie te komen tot een groen en slim toekomstbestendig Nederland.

   Gedrukt boek

   Bekijk details van Slim en groen

  • De groene illusie

   Maarten van Andel

   Pleidooi om in het kader van de klimaatdoelstellingen anders te kijken naar de vraag hoe we onze welvaart – die afhankelijk is van energie – kunnen behouden en toch ons energieverbruik drastisch terugbrengen.

   Gedrukt boek

   Bekijk details van De groene illusie

  • Darwins cijferslot

   Frans W. Saris

   Essays over problemen met betrekking tot energie en klimaat, biodiversiteit en voedsel, vrede en veiligheid, en mogelijke oplossingen voor duurzame ontwikkeling.

   Gedrukt boek

   Bekijk details van Darwins cijferslot

  • Winstwonen

   Tips voor energiebesparing in woningen, uitleg over energielabels en energetische rendementen van apparatuur.

   Gedrukt boek

   Bekijk details van Winstwonen

 • Favoriet van de maand

  • De klimaatparadox

   Peter van Druenen

   Beschouwing over de samenhang tussen toenemende welvaart, bevolkingsgroei en de invloed daarvan op het wereldwijde klimaat.

   Gedrukt boek

   Bekijk details van De klimaatparadox

Info voor werkstukken en presentaties

Energiebronnen

Hier vind je informatie voor je werkstuk of spreekbeurt. Ingedeeld naar basisschool groep 5/6, groep 7/8 en voortgezet onderwijs klas 1/2.

Boeken, websites, filmpjes en animaties over alle energiebronnen, over zonne-energie, windenergie, aardgas, aardolie, biomassa, elektriciteit, kernenergie, steenkool. Maar ook informatie over afval, broeikaseffect en meer.

Zeeuws Energieakkoord

Duurzaam bouwloket