Summerschool over de geschiedenis van de Chinese keuken

28 augustus 2019, van 13:30 tot 16:30 | Nina van Leerzaal, Allard Pierson, Oude Turfmarkt 129 in Amsterdam

Kosten: € 50,-

De Leerstoelgroep Boekwetenschap en het Allard Pierson – de Collecties van de Universiteit van Amsterdam organiseren deze zomer voor de tiende keer een summerschool over de geschiedenis van het boek. En hierbij wordt ook aandacht besteed aan de culinaire collectie.

Noedels, thee, tofu en sojasaus: de geschiedenis van de Chinese keuken

Hoewel China hoe langer hoe dichter bij Europa komt te staan is 'de Chinese keuken' nog even ongrijpbaar als voorheen, en lijkt de geschiedenis daarvan te ingewikkeld en te ver weg om er een duidelijk beeld van te krijgen. In deze workshop zal Alice de Jong aan de hand van een paar belangrijke bouwstenen van de Chinese gastronomie - noedels, thee, tofu en sojasaus -, én enkele beroemde Chinese kookboeken (waarvan de vroegste geschreven in de zesde eeuw) de grote lijnen van deze complexe en bijzondere keuken proberen te schetsen. In de workshop bestuderen de deelnemers recepten van beroemde gastronomische werken uit verschillende dynastieën om te ontdekken of er raakvlakken zijn met de moderne Chinese keuken en ons beeld daarvan. Ook is er gelegenheid enkele Chinese ingrediënten en bereidingswijzen te proeven en kunnen deelnemers Chinese kookboeken bekijken, zowel uit de privécollectie van Alice de Jong als van de Collecties van de UvA.

Docente: Alice de Jong

Aanmelden

Voor alle informatie en aanmelden voor deze workshop kun je terecht op de website van de summerschool.